Україна може залишитись без вугілля: окупанти наближаються до критично важливого об’єкта

Війська рф підійшли приблизно на 10 км до Покровська Донецької області. На захід від нього знаходиться шахта, яка видобуває особливий вид кам'яного вугілля. Він використовується для виробництва коксу – найважливішого елемента у сталеливарному виробництві.

Про це повідомляє редакція сайту 056 з посиланням на Reuters.

Приватне акціонерне товариство "Шахтоуправління "Покровське" – найбільша шахта та флагман вугільної промисловості України. З березня 2021 року контрольний пакет акцій належить компанії "Метінвест".

Ця шахта також є одним із найбільших у Східній Європі підприємств із видобутку коксівного вугілля. Промислові запаси становлять понад 200 млн тонн, а термін розробки – понад 40 років.

За 25 років було видобуто понад 100 млн тонн вугілля. До повномасштабної війни тут працювали до 10 тисяч осіб, а видобували до 8 млн тонн вугілля на рік. Шахта забезпечувала робочими місцями п'яту частину населення Покровська. Виробництво вугілля за 2023-й склало 5,6 тонн.

Зараз на шахті 6 тисяч осіб, близько тисячі мобілізовано до ЗСУ. Лінія фронту неминуче наближається, більшість людей виїхала з міста, тому значно зменшилася кількість працівників. Деякі шахтарі переїхали до населених пунктів Дніпропетровської області – таких, як Межова, Тернівка, Петропавлівка, Павлоград та села на кордоні Донецької області. Але багато хто залишився в Покровську, який по кілька разів на добу страждає від обстрілів.

Роль шахти та до чого може призвести її втрата

Попри труднощі, шахта продовжує працювати. Адже її роль для України дуже важлива. За обсягами надходжень валюти до країни сталеварне виробництво поступається лише сільському господарству. За 8 місяців 2024 року експорт металу становив майже 2 млрд доларів. Ці гроші необхідні для підтримки України на плаву на фоні двох з половиною років повномасштабного вторгнення рф.

За словами президента Об'єднання підприємств "Укрметалургпром" Олександра Каленкова, втрата шахтоуправління "Покровське" – єдиного внутрішнього джерела коксівного вугілля – може призвести до падіння виробництва сталі.

"Ми можемо виробляти до 7,5 млн тонн сталі до кінця року, а наступного року – бачити зростання виробництва до більш ніж 10 млн. Але якщо втратимо Покровськ, то впадемо до 2-3 млн тонн", – каже він.

Кокс – це пористий твердий продукт, який отримують шляхом коксування кам'яного вугілля при температурах 950 – 1100°С без доступу кисню протягом 14-18 годин. Основна відмінність коксового вугілля від енергетичного – здатність плавитися та спікатися у щільну масу. Кокс є найбільш поширеним твердим паливом, що використовується для виплавки чавуну у доменних печах.

Як каже голова коксохімічної асоціації "Укркокс" Анатолій Старовойт, минулого року в Україні виробили близько 3,5 млн коксу.

"Ми не знаємо, де взяти вугілля, якщо Покровськ буде захоплено. Його важко імпортувати, сьогодні не так просто завозити його морем", – пояснив він.

Оскільки чорноморські порти в основному орієнтовані на експорт, через воєнні ризики складно імпортувати значні обсяги вугілля. Найбільш вірогідними альтернативними джерелами постачання можуть бути США та країни Африки, включаючи ПАР.

Деякі виробники вже роблять запаси. Як йдеться у заяві "АрселорМіттал Кривий Ріг", підприємство зберігає високі запаси, а дефіцит вугілля поповнюється імпортною сировиною. Виробники сподіваються знайти джерела коксового вугілля в інших регіонах України, але імпорт може стати неминучим, що збільшить собівартість сталі.

У січні-серпні 2024 року Україна виробила 4,3 млн тонн сталевого прокату. Дві третини було експортовано, із цього обсягу 72% припало на країни ЄС.

Джерело: 056.ua

Ще новини

Leave a Comment