Атака по Київській ГЕС: чи є загроза прориву греблі

Сьогодні вранці війська рф масовано атакували Україну. Одне з влучань прийшлось по Вишгородській ГЕС на Київщині. Наразі загрози прориву греблі немає.

Про це повідомляє редакція сайту 056.

За словами керівника Центру протидії дезінформації РНБО Андрія Коваленка, зруйнувати греблю ракетами неможливо.

"Порівнювати з Херсонщиною не варто – там був підрив зсередини. Росіяни інформаційно використовують цю тему для нагнітання паніки, не більше", – написав Коваленко.

Також голова Київської ОВА Руслан Кравченко написав, що через ранкову атаку росіян був обмежений проїзд дамбою Київської ГЕС. Його відновлять орієнтовно о 16:00-17:00. Кравченко зазначив, що "все відновимо, всі пошкодження ліквідуємо". Він також підтвердив, що на дамбі немає суттєвих пошкоджень.

Київська гідроелектростанція – це перша сходинка каскаду з шести ГЕС на річці Дніпро. Станція знаходиться біля міста Вишгород (приблизно 20 км від столиці).

Будівля ГЕС має ширину 51 м та довжину понад 280 м. Гідроелектростанцію будували за радянських часів у рекордно короткі строки: в 1960-1968 роках.

До основних споруд гідроелектростанції належать: будівля ГЕС, земляні греблі й дамби, бетонна водозливна гребля, суміщена з будівлею станції, з двадцятьма водоскидами, а також судноплавний шлюз. Загальна довжина захисних споруд становить 70 км, а найбільша висота греблі – 22 м.

Греблею Київської ГЕС утворено величезне Київське водосховище (або Київське море) загальною довжиною 110 км, найбільшою шириною до 12 км та з площею водної поверхні 922 кв. км. Потужність Київської ГЕС становить 440 МВт (дані станом на вересень 2021 року).

Вона забезпечує покриття пікових навантажень в енергосистемі України. А Київське водосховище дозволяє регулювати такі кліматичні явища, як весняні повені чи засухи. Наприклад, під час паводків фахівці ГЕС можуть трохи осушити водосховище, щоб воно могло прийняти додаткову воду.

В Укргідроенерго, назвавши їх маніпулятивними. Прорив Київської греблі внаслідок ракетного удару рф там назвали маловірогідним. У компанії запевнили, що зруйнувати споруди ГЕС ракетою не так просто.

"Щодо можливих сценаріїв ракетного обстрілу російськими військами греблі Київського гідровузла, критичної загрози для населення не прогнозується. Оскільки сама станція та гребля спроєктовані і побудовані у 1960-х роках із урахуванням тогочасних загроз, зі значним запасом міцності та стійкості, зруйнувати чи суттєво пошкодити масивні гідротехнічні споруди ураженням ракетою не так просто", – наголосили в Укргідроенерго.

До того ж ГЕС обладнана контрольно-вимірювальною апаратурою, автоматизованою системою контролю безпеки гідротехнічних споруд. Це дозволяє цілодово відстежувати основні показники стану споруд станції та запобігти аваріям.

ГЕС постійно охороняє відомча воєнізована охорона разом з іншими спеціалізованими підрозділами. У компанії запевнили, що гідротехнічні споруди Київської ГЕС регулярно обстежуються, і їх надійність “не викликає жодного сумніву”.

Джерело: 056.ua

Ще новини

Leave a Comment