У Раді відповіли, чому Україна не мобілізує правоохоронців на пенсії

В умовах повномасштабної війни в Україні триває мобілізація, що викликає багато запитань у суспільстві щодо участі різних категорій громадян у захисті держави. Одне з таких стосується участі правоохоронців на пенсії в бойових діях. Федір Веніславський, голова підкомітету з державної безпеки, оборони та оборонних інновацій Комітету Верховної Ради України, пояснив ситуацію під час свого виступу в ефірі Українського Радіо.

Мобілізація та відстрочки

З початком вторгнення Росії в Україну кількість абітурієнтів віком від 25 до 50 років, які вступають до вищих навчальних закладів, значно зросла. Це пов’язано з можливістю отримати відстрочку від служби завдяки навчанню. Федір Веніславський зазначив, що багато навчальних закладів використовують цю ситуацію для власної вигоди, приймаючи студентів на контрактній основі. Однак він наголосив, що відстрочку від мобілізації можна отримати лише за умови послідовного здобуття рівнів освіти в тій самій спеціальності.

Громадяни, які мають ступінь бакалавра, можуть продовжити навчання на магістерському рівні за тією самою спеціальністю. Це буде підставою для відстрочки від призову. Проте здобуття другої або третьої вищої освіти не є підставою для відстрочки, — пояснив Веніславський.

Мобілізація правоохоронців на пенсії

Серед громадян також виникають питання щодо участі у війні пенсіонерів з правоохоронних органів. Дехто вважає, що вони повинні бути першими у захисті держави. Федір Веніславський назвав це маніпуляцією та пояснив, що немає жодних обмежень на мобілізацію колишніх поліцейських або представників інших силових структур, які вийшли на пенсію у віці 40-45 років.

Усі вони зі спеціального обліку переводяться на загальний військовий облік і підлягають такому ж призову за мобілізацією, як і всі інші громадяни України. Якщо поліцейський за станом здоров’я визнається придатним до військової служби, то він підлягає мобілізації на загальних засадах, — наголосив Веніславський.

Проблеми оборонного бюджету

Окрім питань мобілізації, Веніславського також запитали про проблеми в оборонному бюджеті та причини їх виникнення. Він пояснив, що щорічний перегляд показників державного бюджету є звичайною практикою, яка відбувається в липні-серпні. Крім того, країна постійно працює над детінізацією економіки для виведення додаткових коштів.

Україна фінансує військову сферу за рахунок наших внутрішніх резервів. Якщо виникне потреба, влада може підвищити податки, щоб забезпечити оборону країни, — зазначив Веніславський.

Він також додав, що Кабінет Міністрів України відповідає за формування податкової та бюджетної політики. У разі необхідності підвищення податків, ця ініціатива буде розглянута в парламенті та ухвалене відповідне рішення.

Джерело: 5692.com.ua

Ще новини

Leave a Comment