Від чого залежить поява в Україні закону про демобілізацію: пояснення Міноборони

Питання демобілізації українських військових в умовах війни є однією з найактуальніших тем у країні. Міністерство оборони України активно працює над розробкою законопроєкту про демобілізацію, але його остаточне прийняття залежить від багатьох факторів. Під час ефіру на Радіо Свобода речник Міністерства оборони Дмитро Лазуткін підкреслив, що ключовими аспектами є ситуація на фронті, темпи мобілізації та взаємодія різних структур.

Розробка законопроєкту

Дмитро Лазуткін заявив, що Міністерство оборони розробляє законопроєкт про демобілізацію. Проте він зазначив, що конкретні терміни його появи наразі невідомі.

Я не можу назвати термінів появи законопроєкту. Це залежить від низки факторів, не лише від роботи над законопроєктом. Це залежить і від ситуації на фронті, і від темпів мобілізації, і від взаємодії тих структур, які впливають на це, — сказав Лазуткін.

Одним з основних факторів, що впливають на розробку законопроєкту, за його словами, є взаємодія між Генеральним штабом Збройних Сил України та Міністерством оборони. Так, 11 квітня Верховна Рада виключила норму про демобілізацію із законопроєкту про мобілізацію, який набув чинності 18 травня. Це рішення було ініційоване головнокомандувачем ЗСУ Олександром Сирським, який підкреслив необхідність збереження досвідчених військових на фронті в умовах активних бойових дій. А тому для ухвалення нового закону необхідна узгоджена позиція між цими двома органами.

Поточний стан законодавчої ініціативи

Член комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський 26 червня заявив, що Верховна Рада не отримувала від Кабінету Міністрів законодавчих ініціатив щодо демобілізації.

Міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко 21 червня зазначив, що провести демобілізацію українських військових наразі неможливо. Він аргументував це тим, що без досвідчених бійців фронт може "просісти", що може мати критичні наслідки для обороноздатності країни.

Олександр Завітневич, голова парламентського комітету з національної безпеки, оборони та розвідки, 12 червня заявив, що депутати почнуть обговорювати закон про демобілізацію приблизно через 2−3 місяці.

Роман Костенко, секретар комітету Ради з питань національної безпеки, оборони й розвідки, 19 червня в коментарі "Українській правді" повідомив, що законопроєкт про демобілізацію можуть внести в парламент у жовтні, якщо поточні темпи мобілізації збережуться до кінця літа.

Джерело: 5692.com.ua

Ще новини

Leave a Comment