Спека б’є рекорди: нові дані про кліматичну кризу

Кліматична криза охопила планету, і останні 13 місяців стали найспекотнішими за всю історію спостережень.

Про це повідомляє редакція сайту 056 з посиланням на Inverse.

Вчені зазначають, що посилилася екстремальність ураганів, а Європу та інші регіони накривають хвилі спеки. Проте це, схоже, ще не кінець.

За даними Європейської комісії Copernicus, період з червня 2023 року до червня 2024 року був найспекотнішим в історії спостережень. Учені попереджають, що цей рік не лише встановив температурний рекорд, а й тимчасово відсунув Землю від "ключового кліматичного орієнтира".

Середня температура минулого року була на 1,64°C вищою за середню температуру 1850-1900 років, що зафіксовано до початку значних викидів парникових газів. Таким чином, людство фактично перевищило межу, встановлену Паризькою угодою.

Кліматологи погоджуються, що високі температури цього року частково спричинені феноменом Ель-Ніньйо. Спостереження показують, що після зниження інтенсивності Ель-Ніньйо минулого місяця, температура поверхні моря знизилася. Відтак глобальні температури, ймовірно, наближатимуться до історичних середніх показників у найближчі місяці.

Однак, Ель-Ніньйо не може повністю пояснити рекордну спеку цього року. Експерти стурбовані нинішньою ситуацією і попереджають, що в майбутньому нас можуть чекати ще більш екстремальні хвилі спеки та посухи, а також сильніші повені та урагани.

Зазначимо, що наразі Східну Європу та Балкани накрила значна і тривала спека, температура повітря сягає 40-42°C. Очікується, що протягом наступного тижня температура в багатьох країнах, включаючи Грецію, Румунію, Україну та Молдову, перевищить 40°C, що на 10-12°C вище за середній показник останніх 20 років.

Спека збережеться і вночі, особливо у великих міських центрах, де температура навряд чи опуститься нижче 28-30°C. Це посилює теплове навантаження, особливо для вразливих верств населення.

Причиною теплових аномалій є надходження повітряних мас з Північної Африки. Метеорологи попереджають, що такі явища можуть стати звичними через збільшення континентальності клімату над Східною Європою.

Джерело: 056.ua

Ще новини

Leave a Comment