Зростання цін в Україні: які продукти подорожчають найбільше в умовах енергодефіциту

Перебої з електрикою, спричинені російськими обстрілами, неминуче відобразяться собівартості продуктів харчування. Виробники вже повідомляють про необхідність коригування цін, щоб адаптуватися до нових викликів та зберегти бізнес. Що найбільше підскочить у ціні, пише "Фокус" із посиланням на матеріал Forbes.

Зростання цін на бакалію та молочні продукти

За прогнозами виробників, бакалійні товари можуть зрости в ціні на 5-15%, а на молочні продукти — до 30%. Це пояснюється тим, що під час відключень електрики для підтримки виробничих процесів доводиться використовувати генератори, а електроенергія з генераторів у два-три рази дорожча.

У молочному виробництві дуже важливим є постійне дотримання температурного режиму. Вартість електроенергії закладена на рівні близько 10%. Тому за прогнозами найближчим часом молочні продукти подорожчають на 10%, а до осені — на 25-30%.

Подорожчання хліба

Великі постачальники хлібобулочних виробів повідомили журналістам Forbes, що на кінцеву вартість хліба впливають не лише проблеми з електроенергією, а й зростання цін на зерно та значний дефіцит працівників.

Через це ціни на хліб вже піднялися на 10%, а найближчим часом зростуть ще на 20%. Як пояснили фахівці, вартість електроенергії у виробничих процесах при випіканні хліба становить приблизно 5%.

Подорожчання кондитерських виробів

Як розповіли в "Львівській майстерні шоколаду", де щорічно виробляють 720 т продукції, на фабриці використовують три генератори потужністю 30 кВт кожен. Наразі компанії вдається оптимізувати графіки використання генераторів так, щоб це не впливало на ціну продукції.

Але при значному скороченні обсягів електропостачання вартість доведеться коригувати. Зараз електроенергія складає 3% собівартості продукції. При частішому використанні генераторів ця частка може зрости вдвічі.

Ситуація у супермаркетах

Про вимушене збільшення цін на різні товари також говорять у великих продовольчих мережах. Поки що йдеться про подорожчання в межах 5-15%. Крім того, деякі магазини скорочують асортимент товарів, що швидко псуються.

Джерело: 5692.com.ua

Ще новини

Leave a Comment