Відбудова України: реалії та майбутні перспективи

Росія як країна-агресор нікуди не дінеться. З нею у нас залишаться тисячі кілометрів спільного кордону. Усі прифронтові, прикордонні громади, тамтешня інфраструктура, житловий фонд – частково або повністю зруйновані.

Про це розповів голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук.

Точну кількість зруйнованого житла зараз важко визначити, але за останніми даними щонайменше 4 млн українців залишилися без домівок. Це десятки тисяч багатоповерхівок та приватних домоволодінь.

За які кошти їх будуть відбудовувати? Зараз цих коштів на відновлення зруйнованого у держави немає. Навіть якщо гроші знайдуться, відбудова потребуватиме чимало часу та зусиль. Ми працюємо над залученням міжнародної допомоги для прискорення цього процесу. Тому приклад – конференція з відбудови України, яка відбулась у Берліні.

Усі громади, які знаходяться в зоні 100 км від росії, найімовірніше, будуть відновлюватися лише в частині критичної інфраструктури. Залучення іноземних інвестицій у прикордонні громад буде надскладним. В очах іноземців ці 100 км від росіі – це «сіра» зона, в якій розвиток економіки неможливий. І я це чув не від одного закордонного бізнесмена або представника інвестиційної компанії.

Горизонт планування закордонного бізнесу – мінімум 10, а то і всі 20 років. Нашого ж, на жаль, півроку-рік.

Для прикладу: що у довгостроковій перспективі чекає на Харківщину. Критична інфраструктура буде відбудована та підсилена. Але великі закордонні саме приватні інвестиції у регіон, який межує з рф, вважаються досить сильно ризикованими.

Харків знаходиться в 40 км від росії. Іноземні банкіри просто не хочуть ризикувати інвестиціями і не дають гарантій та фінансування закордонному бізнесу. На жаль.

Держава усвідомлює ризики та працює над створенням безпечного середовища для залучення інвестицій і розвитку.

Багато громад зазнали значних збитків внаслідок війни. Вони стали повністю дотаційними, їхні бюджети порожні.

Вважаю, що державі після війни доведеться переглянути адміністративний устрій та стратегії розвитку регіонів, щоб забезпечити їхнє відновлення та сталий розвиток.

Необхідні зміни в житловій політиці. Буде актуальним питання, як відновлювати міста і села, де немає робочих місць, де немає інфраструктури, де все повністю зруйновано російськими окупантами.

Чи є успішні приклади відбудови після війни?

Так, є. Це Балканські країни. Після війни там успішно скористалися міжнародною допомогою, зокрема фінансуванням від Світового банку, МВФ та Європейського Союзу. Відновлення інфраструктури, економічні реформи та інституційна розбудова сприяли стабілізації регіону. Програми підтримки переселенців, розвиток громадянського суспільства та міжнародні ініціативи допомогли зміцнити безпеку і сприяли довгостроковому розвитку.

Відбудова України буде спиратися на ці позитивні приклади, залучаючи міжнародну фінансову та технічну допомогу. Також нас будуть змушувати впроваджувати масштабні економічні реформи. І не всі вони будуть нам подобатися. Акцент – на відновленні критичної інфраструктури,

децентралізації електрогенерації.

Міжнародні програми та регіональне співробітництво стануть ключовими елементами успішної відбудови України.

Що стосовно нашої області? Дніпропетровщина зараз – справжнє серце України: є промисловість, є корисні копалини, є люди, вважаємося освітнім та медичним хабом. Саме розуміючи потенціал нашого регіону, до нас прикута увага партнерів з Чехії та Німеччини.

За аналізом партнерів, наша область входить до опорного, умовно безпечного регіону, в якому є можливості розвитку економіки, забезпечення фронту, логістики, виробництво харчових продуктів, аграрна сфера, переробка. Регіон, в який можна інвестувати.

Але реальна відбудова і інвестиції можливі виключно після завершення війни.

Джерело: 056.ua

Ще новини

Leave a Comment