Особливі умови: чому пенсії дежслужбовців вищі, ніж у звичайних українців

В Україні діють різні умови пенсійного забезпечення для різних категорій громадян. Зокрема, спеціальними привілеями виділяють державних службовців. Порядок нарахування та розміри пенсійних виплат держслужбовців зумовлені особливостями їх служби.

На даний час держслужбовці, які виходять на пенсію, отримують від 60% до 90% їхньої останньої заробітної плати. Розмір виплат залежить від загального стажу роботи.

У звичайних українців пенсії зазвичай нижчі порівняно з пенсіями держслужбовців. Для них виплати розраховуються за загальною формулою, де береться до уваги середня зарплата в країні, індивідуальний коефіцієнт заробітної плати та стаж роботи.

Як правило, для звичайного громадянина з 30-річним стажем пенсія складає 30% від зарплати. Щоб мати такі ж виплати, як у держслужбовців, потрібно мати щонайменше 60 років стажу і високу заробітну плату.

Які умови виходу на пенсію держслужбовців

Для державних службовців діють легші умови виходу на пенсію. Пенсійний вік для них встановлюється на рівні 60 років – і для жінок, і для чоловіків. Крім того, ця категорія громадян має право на пенсію за вислугу років – у разі стажу роботи на державній службі від 25 років і більше. Також існують певні пільги та можливості дострокового виходу на заслужений відпочинок.

Пересічні українці виходять на пенсію за загальними правилами пенсійного забезпечення, з урахуванням віку та страхового стажу. Пенсійний вік для них поступово підвищується і залежить від дати народження.

Пенсійний вік для держслужбовців як для чоловіків, так і для жінок. Однак для пересічних громадян Загалом він також становить 60 років для чоловіків і жінок, але є певні нюанси залежно від року народження та інших факторів.

Попри те, що більшість громадян України мають право на надбавки до пенсії (за надмірний стаж, за віком понад встановлені норми тощо), такі надбавки зазвичай менші порівняно з тим, що отримують держслужбовці.

Як пояснюють фахівці, переваги, що надаються держслужбовцям перед звичайними громадянами, виправдані необхідністю залучити та утримати кваліфіковані кадри в державному управлінні. Але водночас така нерівність спричиняє дискусії щодо справедливості в українській системі соціального забезпечення.

Джерело: 5692.com.ua

Ще новини

Leave a Comment