В Україні пошкоджені всі ТЕС: чи вдасться відновити генеруючі потужності до зими

Масовані обстріли енергетичних об’єктів призвели до їх пошкодження. До початку наступного опалювального сезону лишається кілька місяців, тому попереду в енергетиків України напружена ремонтно-відновлювальна кампанія. Уже відомо, що до зими відремонтують не все.

Про це повідомив радник прем'єр-міністра України Юрій Бойко в інтерв'ю "Апострофу".

Ворог зосередився на знищенні маневрових потужностей, за допомогою яких покривалися ранкові та вечірні піки споживання. Знищено більше 8 ГВт генеруючих потужностей, що складає близько 40% від наявних в системі. наразі зруйновані або пошкодженні всі теплові електростанції, їх частка у виробництві е/е знизилась до 5%. Ще 2 ГЕС повністю виведені з ладу. Атомні станції працюють, але ремонти, які зазвичай тривають влітку, знижують їхню потужність. Тому ремонтна кампанія цього року буде сильно відрізнятися від торішньої.

"Минулого літа ми не мали настільки масштабних і системних руйнувань інфраструктури. Частина теплової генерації уціліла і працювала, поки іншу частину відновлювали. Це дало можливість влітку обійтися без відключень енергії, а згодом успішно пройти і зимовий сезон", – сказав Бойко.

Він зазначив, що сьогодні ситуація набагато гірша. Попереду – величезні обсяги роботи. А потужностей, які можуть підстрахувати систему, поки відновлюються зруйновані електростанції, а також відбувається плановий ремонт на атомних станціях, практично не залишилося. Саме тому влітку не вдасться обійтися без обмежень.

"При цьому слід розуміти, що масштаби руйнувань на багатьох об’єктах є такими, що попри всі намагання відновити їх роботу до зими не вдасться.

Тим не менш, на всіх електростанціях ведуться відновлювальні роботи, і енергетики будуть старатися повернути в мережу максимальну кількість потужностей.

Звичайно, повністю відновити енергетичний потенціал цього року не вдасться, але навіть якщо в роботу буде повернено 8-10 енергоблоків, це вже стане помітним внеском в підтримання енергопостачання.

Місцевим громадам і комунальним підприємствам також варто поспішити. У них є 4-5 місяців для підготовки до проходження зими в умовах перерв в енергопостачанні", – зазначив Бойко.

Він вважає, що необхідно подбати про те, щоб навіть за несприятливих сценаріїв міста могли забезпечити роботу найкритичніших систем: опалення, водопостачання, каналізації тощо. Наразі є достатньо часу для того, щоб здійснити необхідні роботи, і важливо, щоб цей час не був змарнований.

Джерело: 056.ua

Ще новини

Leave a Comment