Яскравий спалах над Україною: що насправді це було

У ніч проти 1 травня 2024 року в небі над багатьма областями України помітили дивний синій спалах. Кадри, як невідомий предмет падає, а потім раптово спалахує синім, активно поширюються у соціальних мережах. Зокрема, невідоме явище помітили жителі Полтавщини, Сумщини, Харківщини, Дніпропетровщини, Запорізької та Київської областей.

Редакція сайту 056 розкаже, що це за загадкові яскраві спалахи в небі над Україною.

Уночі 1 травня в небі над Україною бачили яскраві спалахи. Оскільки повітряна тривога оголошена не була, люди вирішили, що то метеорит.

Що насправді було видно у небі України у ніч проти 1 травня – повідомив завідувач лабораторії в Головній астрономічній обсерваторії НАН України Іван Крячко у коментарі ВВС.

Так, яскраві спалахи зафіксували мешканці зокрема Київщини, Харківщини, Сумщини, Полтавщини, Запоріжжя та Дніпра.

"Безумовно, це – об'єкт, який прилетів з космосу", – пояснив Крячко.

Він може бути або природного походження, і тоді це – яскравий болід, тобто дуже яскравий метеорит. Або штучного походження, тобто шматок так званого космічного сміття.

"Під космічним сміттям ми розуміємо залишки різних космічних апаратів, ракетоносіїв і навіть інструментів, які час від часу астронавти і космонавти, що виходять за межі космічної станції, втрачають", – додав експерт.

Це сміття, за його словами, літає навколо Землі, потихеньку потрапляючи й згоряючи в атмосфері.

Однак це явище не є чимось особливим для науковців, підкреслив Крячко.

До Землі залишки цього тіла навряд чи долетіли — фактично вони згоріло в атмосфері нашої планети.

Те, що спалахи мають метеорну природу підтвердив також астроном Михайло Лашко. За його словами, це цілком природне і безпечне явище.

"Саме в кінці квітня — на початку травня Земля проходить через два метеорних потоки — Іриди і Ета-Аквариди. Імовірніше за все, цей метеор, або суперболід, як його ще називають, був з метеорного потоку Ета-Аквариди. Сам потік був породжений кометою Алея", — пояснив науковець Суспільному.

Він додав, що комета під час руху навколо Сонця втрачає свої частинки — камінці, пил — і очевидно в цьому разі в ніч на 1 травня така часточка залетіла в атмосферу над Україною і там згоріла.

Жодної шкоди для людей такі явища не становлять. За словами Лашка, на Землю щодоби падає тисячі тонн метеорної речовини. Найактивніші метеорні потоки відбуваються в липні-серпні та взимку. А всього активних потоків навколо Землі — біля 10 на рік.

Джерело: 056.ua

Ще новини

Leave a Comment