Новий мобілізаційний закон: як вручатимуть повістки в Україні з 18 травня

Новий закон про мобілізацію почне діяти в Україні вже через три тижні – з 18 травня 2024 року. У документі містяться положення, якими передбачені певні зміни у процедурі вручення повісток до ТЦК громадянам. Які нові правила вручення повісток запрацюють, коли закон набуде чинності, повідомляє видання РБК-Україна.

Хто вручатиме повістки згідно з новим законом

Порядок та умови вручення повісток прописані в постанові Кабміну №1487. Як йдеться у документі, повістки військовозобов'язаним можуть вручати:

  • співробітники ТЦК, уповноважені на це наказом керівника ТЦК;
  • виконавчі органи сільських, селищних та міських рад (за наявності розпорядження ТЦК);
  • керівництво держорганів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій (якщо є розпорядження ТЦК);
  • керівники навчальних закладів (за наявності розпорядження ТЦК).

Під час вручення повістки громадяни мають право вимагати від представників ТЦК назвати ПІБ, посаду, пред'явити службове посвідчення та наказ начальника ТЦК, який уповноважив їх на вручення повістки.

За новим законом, у заходах оповіщення громадян братимуть участь також поліцейські. Вони лише забезпечуватимуть порядок під час процедури вручення, реагуючи на порушення закону, але самі не вручатимуть повістки.

Крім того, на запит ТЦК поліція проводитиме розшук і доставку до ТЦК порушників, які після отримання повістки не з'явилися у військкомат. У таких випадках осіб можуть затримувати терміном до трьох годин і доставляти до ТЦК.

Де видаватимуть повістки

У постанові №1487 не прописані конкретні місця вручення повісток. Тому видавати їх можуть скрізь:

  • за місцем проживання військовозобов'язаного;
  • за місцем навчання або роботи;
  • на вулиці;
  • у громадських місцях;
  • на блокпостах тощо.

Повістка, яка вручається громадянину, має бути повністю заповнена, тобто містити: прізвище, ім'я, по батькові громадянина, дату, час та адресу прибуття, а також підпис начальника ТЦК або керівника органу місцевого самоврядування. Повістка має бути скріплена печаткою.

Як раніше пояснили в одному з обласних ТЦК, частина даних може бути вписана до повістки заздалегідь, щоб прискорити процедуру. Проте неприпустимо у разі зупинки громадянина на блокпосту, щоб керівник ТЦК приїздив і ставив печатку.

Щодо блокпостів, нещодавно стало відомо, що в нарядах на блокпостах Львівської області будуть по двоє поліцейських і двоє представників ТЦК. Ймовірно, така практика пошириться на блокпости по всій Україні.

Також в новому законі передбачено запуск електронних кабінетів, які мають запрацювати до червня. Реєстрація в е-кабінеті буде добровільною, за допомогою нього військовозобов'язані, призовники чи резервісти зможуть оновити свої особисті дані без відвідування ТЦК. Повістки через е-кабінет не надсилатимуть.

Ще одне нововведення, передбачене законом, стосується повісток-вимоги. Це документи, які надсилатимуть поштою у випадках, якщо військовозобов'язані проігнорують виклик до ТЦК за раніше отриманою повісткою.

Вимога вважатиметься отриманою, якщо:

  • працівник пошти поставить підпис про отримання адресатом;
  • особа відмовиться отримувати документ;
  • лист з вимогою неможливо вручити за місцем реєстрації.

Після отримання вимоги особа протягом 10 днів має звернутися до ТЦК. В противному разі ТЦК спрямує матеріали до суду, який може тимчасово призупинити дію водійських прав до того моменту, поки військовозобов'язаний не виконає вимогу військкомату.

Нові правила вручення повісток

З 18 травня всі чоловіки віком 18-60 років на вимогу поліції та представників ТЦК зобов'язані пред'являти військово-облікові документи разом із документами, що посвідчують особу. Тобто носити їх із собою потрібно постійно на період воєнного стану.

Крім того, поліція та співробітники ТЦК зможуть фіксувати процедуру вручення повісток на камеру. Проте Кабмін ще не вніс зміни щодо цього у постанову, щоб привести її у відповідність до нових правил мобілізації.

Після вручення повістки громадянин має обов'язково з'явитися у ТЦК. Пропустити візит можливо лише з поважних причин, які мають документальне підтвердження. Зокрема, через хворобу, смерть близького родича, стихійне лихо або обстріл. Громадяни, які вчасно не прибули до ТЦК, мають не пізніше ніж через 3 дні зв'язатися і повідомити про обставини неявки.

Повістка може бути вручена громадянам, яких раніше було визнано обмежено придатними до військової служби. За новим законом цей статус скасовується, тому ті, кому він раніше був наданий, мають повторно пройти комісію.

Крім того, з 18 травня протягом 60 днів усі військовозобов'язані мають уточнити свої дані в ТЦК, не чекаючи на повістки. Зробити це можна особисто у військкоматі, через ЦНАПи або електронний кабінет, коли його запустять.

Джерело: 5692.com.ua

Ще новини

Leave a Comment