Сезон сумнівної продукції: на Дніпропетровщині розповіли, як уберегтися від кишкових інфекцій та харчових отруєнь

У теплу пору року зростає загроза поширення харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій, які передаються через продукти. Для запобігання цього, на Дніпропетровщині почали проводити перевірки. Так, на Криворіжжі уже було складено п'ять протоколів про адміністративні правопорушення за реалізацію у невстановлених місцях. Тому населення закликають не вживати їжу невідомого походження і сумнівної якості.

Про це повідомляє редакція сайту 056 з посиланням на Головне управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області.

Неякісна продукція може призвести до кишкових інфекцій, які мають серйозні ускладнення. Їх викликають бактерії чи віруси.

Основний шлях передачі збудників інфекцій – харчовий, коли зараження відбувається через споживані продукти харчування та приготовлені з них страви, а також овочі та фрукти, забруднені мікроорганізмами і вжиті в їжу без достатньої гігієнічної та термічної обробки.

Щоб уберегти себе від захворювань кишковими інфекціями, необхідно:

  • не вживати продуктів та напоїв при найменшій підозрі щодо їхньої недоброякісності та з вичерпаними термінами споживання. Зберігати продукти харчування тільки у спосіб, зазначений на упаковці та у встановлений термін;
  • не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
  • не готувати продукти із запасом. Приготовлені страви бажано вживати відразу, а у випадку їхнього повторного споживання вони мають піддаватись вторинній термічній обробці. Зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати 2 годин;
  • не брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують особливих температурних умов зберігання);
  • не готувати багатокомпонентні страви (паштети, м'ясні салати тощо). При споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми – обдати окропом.
  • не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води тощо).
  • перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди мити руки з милом. Обов'язково мити руки після відвідування туалетів.

У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи.

Джерело: 056.ua

Ще новини

Leave a Comment