Економічне бронювання працівників бізнесу: які нові умови обговорюють у Верховній Раді

Паралельно з роботою над основним законопроєктом про мобілізацію у Верховній Раді триває робота над розробленням концепції моделі економічного бронювання.

Обговорення цього питання відбулось 1 квітня на зустрічі учасників Європейської Бізнес Асоціації з очільником Комітету ВР з питань економічного розвитку та автором моделі економічного бронювання Дмитром Наталухою.

Про це повідомляють на сайті Асоціації.

Яку модель бронювання пропонують у Раді

Можливість економічного бронювання співробітників пропонується створити на додачу до механізмів, що пропонуються Постановами Уряду №76 та №45.

Як зазначають представники Асоціації, наразі від мобілізації заброньовано близько 540 тисяч осіб, причому найбільше – у сфері енергетики, агропромислового сектору, промисловості, виробництва та транспорту. Проте найбільше мобілізаційне навантаження несе саме білий бізнес, в якому співробітники працюють офіційно.

Офіційно працевлаштованих чоловіків віком 25-60 років у сфері бізнесу налічується близько 2,7 мільйона, активних ФОПів – 600 тисяч. Тоді як близько 1 мільйона чоловіків, ймовірно, перебувають у тіньовому секторі.

У Комітеті ВР мають намір перенести мобілізаційне навантаження на тіньову частку бізнесу. Для цього пропонують модель економічного бронювання, яка б дозволила білому бізнесу бронювати до 50% від військовозобов'язаних працівників.

Умови такої моделі бронювання:

  • відсутність податкових боргів;
  • сплата військового збору на кожного працівника за формулою: 1,5% від зарплати плюс фіксована ставка 20 000 грн/місяць;
  • додаткова умова для ФОП – подання довідки про наявність обороту на суму, не менше ніж вартість трьох місяців бронювання для підтвердження реальної активності.

При цьому стратегічні підприємства залишатимуться під дією Постанови №76.

Як відбуватиметься бронювання

Передбачається, що концепція економічного бронювання від мобілізації складатиметься з 3 кроків:

  • сплата збору – підприємство вносить відомості про працівників на електронному порталі, надає квитанцію про сплату збору (для ФОП – довідку про рух коштів);
  • верифікація – податкові органи підтверджують відсутність заборгованості, відбувається онлайн-перевірка особи заброньованого, після якої людина отримує жовтий QR код для підтвердження процедури бронювання;
  • оновлення даних – протягом 60 днів заброньована особа відвідує ЦНАП для оновлення даних та валідації бронювання, після чого отримує зелений QR код – підтвердження бронювання.

За словами представників Асоціації, запропонована модель поширюється на всіх найманих працівників та ФОП, але не поширюватиметься на дефіцитні військово-облікові спеціальності. Компанія може самостійно обрати, кого з працівників забронювати. Водночас економічна бронь не дає дозвіл на виїзд за межі України.

Джерело: 5692.com.ua

Ще новини

Leave a Comment