Рішення військово-лікарської комісії можна оскаржити: як це зробити правильно – порядок, документи

Рішення військово-лікарських комісій можуть бути оскаржені. Підставою для оскарження може стати той факт, що висновок ВЛК не є коректним і не відображає реальний стан здоров'я військовозобов'язаного. Оскаржити такі рішення можна як через суд, так і в досудовому порядку.
Про те, що рішення ВЛК може бути оскаржене, повідомили в Міністерстві охорони здоров'я України. Там рекомендують починати процедуру оскарження в досудовому порядку. Якщо домогтися результату не вдасться, необхідно звернутися до суду.
Оскарження в досудовому порядку
Оскаржити рішення ВЛК можна, звернувшись до Центральної ВЛК. Для цього потрібно подати такі документи:

заяву про незгоду військовозобов'язаного з висновками ВЛК;
копію рішення ВЛК, медичні документи, посвідчення офіцера або копію військового квитка.

Документи можна надіслати цінним листом або принести Центральну військово-лікарську комісію особисто. Рішення буде переглянуте, а, в разі потреби, військовозобов'язаного можуть направити для проходження повторної медичної комісії.
Оскарження в суді
Оскарження висновків ЛКК у судовому порядку проводиться відповідно до Кодексу адміністративного судочинства України. Медичні показання не можуть бути підставою для розгляду позову судом, але суд може розглянути позов, якщо встановлено, що мало місце порушення процедури проведення ВЛК.
Також суд має право зобов'язати провести додаткове обстеження або повторний огляд.
Зміни в процедурі проходження ВЛК
Нагадаємо, що в Україні вже скоро буде запроваджено електронний військовий квиток. Також потрібно знати, що список захворювань, з яким громадяни можуть бути мобілізовані, нещодавно було розширено. Згідно зі змінами, тепер можуть служити особи з гепатитом, деякими психічними захворюваннями, вилікуваним туберкульозом і безсимптомним ВІЛ.
Джерело: 5692.com.ua

Ще новини

Leave a Comment