Блінкен приїхав до Києва: перші деталі візиту

Державний секретар США Ентоні Блінкен у середу, 6 вересня, прибув до Києва. Він проведе низку важливих зустрічей.

Перші деталі візиту Ентоні Блінкена до України – у матеріалі РБК-Україна нижче.

Як повідомляє CNN, держсекретар США приїхав до столиці України потягом сьогодні вранці. Це вже четвертий візит Блінкена до України від початку повномасштабного вторгнення Росії.

Фото: Блінкен приїхав до Києва потягом (Getty Images)

Вперше Блінкен разом з главою Пентагону Ллойдом Остіном відвідав Київ у квітні 2022 року після звільнення Київської області. Другий візит до Києва відбувався у вересні минулого року під час контрнаступу у Харківській області.

Також відомо, що Блінкен та глава МЗС Дмитро Кулеба зустрічалися на кордоні у березні 2022 року.

Мета поїздки

Візит Блінкена проходиться на тлі контрнаступу України, який йде повільніше, ніж планувалося. Очікується, що сьогодні дипломат оголосить новий пакет допомоги Україні на 1 млрд доларів. Пакет, як зазначив речник Держдепу, буде спрямований на покращення ППО та посилення ЗСУ для прориву "дійсно потужних ліній оборони" росіян.

Чиновник Держдепу США у коментарі Reuters сказав, що Блінкен обговорить в Україні контрнаступ, а також потреби військових і для зміцнення енергетики перед зимою.

"Я вважаю, що головне, щоб ми отримали реальну оцінку від самих українців. Ми хочемо побачити, почути, як вони збираються просуватися вперед у найближчі тижні", – сказав чиновник.

З ким зустрінеться Блінкен

Головний дипломат США пробуде в Україні два дні. Очікується, що сьогодні він зустрінеться з президентом Володимиром Зеленським і міністром закордонних справ Дмитром Кулебою, а також з представниками громадськості.

Завтра Блінкен, ймовірно, відвідає ключові українські культурні пам'ятки. Але американські ЗМІ наголошують, що "плани мінливі".

Візит Блінкена тримали у секреті

Нагадаємо, раніше у ЗМІ з'явилася інформація, що державний секретар США Ентоні Блінкен 6 вересня відвідає Україну. Проте офіційних підтверджень не було.

Сьогодні зранку центр Києва частково перекрили. Це роблять, коли до столиці прибувають іноземні делегації. Джерела РБК-Україна підтвердили, що до Києва з офіційним візитом прибув Блінкен.

Як зазначають співрозмовники, про візит Блінкена не повідомлялося з міркувань безпеки.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

Ще новини

Leave a Comment