Вас штрафують незаконно: популярне порушення, яке насправді порушенням не є

Однією з поширених причин накладення штрафів на водіїв транспортних засобів є тріщина на лобовому склі. За подібне "порушення" зазвичай, як за наявність технічної несправності. Обґрунтовують такі штрафи ч. 1 ст. 121 КУпАП. Повторне порушення за цією статтею карається позбавленням водійських прав на строк від 3 до 6 місяців.
Видання "Апостроф" спробувало розібратися, чи законні такі штрафи.
За "керування транспортним засобом, що має технічні несправності, з якими експлуатація забороняється" штрафують на 340 гривень.
Дійсно, згідно з п. 6.8.5 ДСТУ 3649:2010 на вітровому склі не повинно бути відколів і тріщин. Цікаво, що в цьому ж ДСТУ прописано, що відколи й тріщини технічними несправностями не є.
У п. 31.3 ПДР чітко описані випадки, в яких експлуатація транспортного засобу забороняється. Ось перелік несправностей, за яких не можна користуватися автомобілем:

авто було переобладнано з порушенням правил, що стосуються безпеки;
було порушено порядок встановлення звукових і світлових сигнальних пристроїв;
номерні знаки не відповідають встановленим стандартам;
якщо не пройдено обов'язковий техогляд.

Як видно, в переліку технічних несправностей немає пункту про відколи й тріщини на склі автомобіля. Їх наявність вважається пошкодженням автомобіля, а не технічною несправністю.
З цього випливає, що наявність тріщин не може бути перешкодою для експлуатації транспортного засобу і не є підставою для накладення штрафу.
Джерело: 5692.com.ua

Ще новини

Leave a Comment