Чи можна проігнорувати повістку, залишену “в дверях”: пояснюють експерти

Мобілізація в Україні триває, і всі, хто підлягають призову, продовжують отримувати повістки. Проте, не всім вручають їх особисто в руки. Іноді представники ТЦК не тільки передають документ через родичів, але й встромляють його у двері або залишають у поштовій скриньці.
Але чи вважаються такі дії законними і чи є повістка, передана таким шляхом, правовим приводом для військовозобов’язаного з’явитися у військкомат.
Роз’яснює адвокат Сергій Гула.
Варто розуміти, що повістка повинна бути вручена належним чином, а не просто доставлена до адресата.

Що це означає? Коли є підтвердження, що військовозобовʼязаний чи його родичі з близького кола, які з ним проживають, отримали повістку. Отже, має бути безпосередній підпис особи. Якщо ж людина відмовляється підписувати документ, то має бути складений відповідний акт зі свідками, де вказано, що військовозобовʼязаний відмовився отримати повістку. Саме у цьому випадку документ вважається належно врученим, – говорить Сергій Гула.

Тобто повістка, яку просто залишили у дверях чи навіть поштовій скриньці, не вважається належно врученою.

Якщо повістку залишили просто у дверях, то невідомо, чи дійшла вона до адресата. Будь-хто міг йти, випадково зачепити документ чи навіть спеціально його витягнути, а отже адресат його не помітить. Хто повинен довести, що ви не отримали повістку, яку представники військкомату залишили у дверях чи поштовій скриньці? Це завдання уповноваженого органа, який їх роздає, – додає адвокат.

Щоб розпочати кримінальне провадження щодо людини, яка, на думку представників ТЦК, отримала повістку, то на підтвердження цих слів слідчому чи суду слід надати відповідні документи. Без них покарати призовника не можна.
Коли призовників можуть покарати за відмову від повістки
Якщо призовника був проінформований про необхідність з’явитися до ТЦК під час телефонної розмови, але не прийшов, то може бути притягнутий до відповідальності у вигляді штрафу 5 100−8 500 грн або виправних робіт на строк до одного року. Однак це лише за умови наявних доказів виклику, оформлених у належному процесуальному порядку.
Також згідно зі ст. 210 Кодексу про адміністративні правопорушення України, якщо призовник належним чином отримав повістку та не зʼявився за викликом до ТЦК для визначення призначення у воєнний час, його також чекає адміністративна відповідальність у вигляді штрафу 3 400−5 100 грн з подальшим доставлянням до ТЦК.
Коли передбачена кримінальна відповідальність
Якщо військовозобов’язаний пройшов звіряння військово-облікових даних, медичну комісію для призову та уникнув відправлення до лав ЗС України у військову частину, то за це він має понести кримінальну відповідальність.
За статтею 336 Кримінального кодексу України "Ухилення від призову на військову службу під час мобілізації на особливий період", ухилянту загрожує термін від 3 до 5 років позбавлення волі.
Джерело: 5692.com.ua

Ще новини

Leave a Comment