Правила для водіїв, що діють в ЄС, набудуть чинності в Україні: зміни очікуються вже у 2024 році

Україна впроваджує правила Європейського Союзу щодо водіїв віком від 65 років. Вони почнуть діяти з 2024 року. Новими для українців правилами передбачається, що водії похилого віку мають проходити тести на психічний стан та концентрацію уваги під час поновлення посвідчення водія.
Нововведення мають на меті підвищення безпеки дорожнього руху та підтримку місії проекту Vision Zero щодо зменшення кількості дорожньо-транспортних аварій.
Які тести потрібно буде проходити
Водії віком від 65 років проходитимуть спеціальні тести на психічний стан і концентрацію уваги, які б дозволили переконатись, що вони перебувають у відповідному стані, щоб безпечно і відповідально керувати транспортним засобом. Тестами оцінюються різні когнітивні функції, включаючи пам’ять, увагу, час реакції та навички прийняття рішень.
У разі отримання негативного результату водій похилого віку не зможе поновити своє водійське посвідчення.
Крім цього, Європейська комісія розглядає можливість запровадження курсів підвищення кваліфікації для водіїв віком від 70 років. Пропонується і можливість обмеження терміну дії водійських прав для цієї вікової групи до 5 років.
За ствердженнями деяких експертів, особи у віці 75 років і старше мають проходити щорічні огляди для оцінки водійських здібностей. Водночас, на їхню думку, особи у віці 65-75 років мають проходити оцінку кожні 2 роки.
Є у цих правил і критики. Вони вважають, що такі норми несправедливо спрямовані на літніх водіїв, хоча вік не повинен бути визначальним фактором при оцінці компетентності водія.
Здібності водіїв можуть змінюватися з часом, незалежно від віку, тому подібні ініціативи мають насамперед спрямовуватись на забезпечення безпеки дорожнього руху та оперативне вирішення потенційних проблем. При цьому важливо дотримуватися балансу між підтримкою незалежності людей старшого віку та пріоритетом безпеки дорожнього руху.
Джерело: 5692.com.ua

Ще новини

Leave a Comment