“Євробачення-2023”: чому Україна знову може вважатися переможцем конкурсу

В Ліверпулі відгримів грандіозний фінал Євробачення-2023. Велика Британія проводить конкурс від імені України через повномасштабне російське вторгнення. 13 травня на гранд-фіналі весь світ дізнався ім'я переможниці, нею стала Loreen. Проте гурт TVORCHI, який представляв Україну на конкурсі, теж в лідерах. 
Яке місце зайняла Україна на Євробаченні-2023 та чому перемога Швеції частково є українською.
Завдяки Лорін у 2024 році "Євробачення" пройде у Швеції. Ця перемога є символічною для неї і її країни. Цього року виповниться 50 років, як шведський квартет ABBA посів на конкурсі перше місце із піснею "Waterloo". Та перемога стала не лише першою для Швеції на "Євробаченні", а й започаткувала карколомну кар'єру ABBA. Очевидно, що цей ювілей гідно відсвяткуватимуть у Стокгольмі чи Гетеборгу.
Лорін зі Швеції, яка здобула переконливу перемогу на "Євробаченні" ще до початку міжнародного пісенного конкурсу, що завершився в ніч на 14 травня, була фавориткою рейтингу букмекерів. У Ліверпулі Лорін лише зміцнила свої позиції. Вокальні дані, бездоганне аранжування пісні "Tattoo". Жюрі високо оцінило, що композиція геніальна у своїй простоті, але складну в реалізації ідею постановки номера. Це допомогло Лорін із значним відривом від інших виконавців виграти це голосування.
Що не так з піснею переможниці?
Однак відразу після оголошення результатів в мережі розгорівся скандал. Користувачі відзначають, що сингл Tattoo – плагіат пісні української співачки Міки Ньютон "В плену".
Фолловери не розуміють, як більшість країн віддали 12 балів Швеції, яка вкрала мотив іншої пісні. Також вони помітили, що Loreen сплагіатила і пісню своїх шведських колег – групи ABBA. Пісня Tattoo нагадала їм трек The Winner Takes It All.
Зазначимо, що композитором пісні "В плену" Міки Ньютон є український композитор, музичний продюсер проєкту "Голос країни" Руслан Квінта. 
Автором слів пісні "В плену" є В. Куровський. Саме цією піснею Міка  Ньютон зарекомендувала себе як неймовірна співачкв. Для Міки ще Руслан Квінта написав ї найкращі пісні ("Белые лошади", "Выше чем любовь", "Лунопарк", "Теплая река", "Ангел"). Деякі пісні стали саундтреками серіалів: "Кадети", "Я лечу", художній фільм "Життя зненацька". Трек "Ангел" приніс 4-те місце України на "Євробаченні".
Як відреагувала Міка Ньютон
Користувачі мережі написали написали українській співачці про те, що представниця Швеції сплагіатила її пісню. Однак реакція знаменитості була дуже лаконічною.
"Я бачу ваші повідомлення. Але я не хочу коментувати Євробачення", – написала Ньютон в інста-сторіз.
Яке місце зайняла Україна
Гурт TVORCHI теж запалили на сцені Євробачення і змогли прорватися до шестірки лідерів. Вважаємо, що це неймовірний результат. Враховуючи ще той факт, що у переможниці плагіат української пісні, то ми знову можемо вважати, що перемогла Україна. Хоча ми всі чекаємо на іншу перемогу. 

Нагадаємо, що у фіналі конкурсу український гурт з Тернополя виконав пісню "Heart of Steel" про сталеве серце. Цей трек натхненний подіями на "Азовсталі" й народився навесні 2022 року.
На сцені Євробачення TVORCHI показали оновлений номер – він став більш динамічним, ніж на Нацвідборі. Це гармонійне і водночас ефектне поєднання візуальних деталей із хореографією. Зал був у захваті від номеру України.
Проте артисти виглядали засмученими. Адже за 10 хвилин до виходу на сцену прочитали новини, що Росія бомбила їх місто Тернопіль. Тож, у соцмережах вони закликали світ дивитися на ситуацію в Україні.
Джерело: 056.ua

Ще новини

Leave a Comment