Ціни на бензин, дизель та газ зростуть: коли і на скільки подорожчає паливо в Україні

З 1 липня в Україні буде відновлено 20% податок на додану вартість (ПДВ) на пальне, після чого воно очікувано подорожає.
Генеральний директор мережі АЗС SunOil та президент Асоціації "Об’єднання операторів ринку нафтопродуктів" (ООРН) Леонід Косянчук поділився прогнозами, наскільки зростуть ціни на бензин, дизпаливо та автогаз після такого рішення.
З початком повномасштабної війни ПДВ на пальне було знижено до 7%, але з набуттям чинності закону 2618-IX з 1 липня він повернеться до попереднього 20% рівня.
Пан Косянчук заявив, що поточні ціни на бензин, дизельне паливо та автогаз зростуть на 10-11 грн, 7-8 грн та 3,5 грн відповідно. Ціни на бензин зростуть найбільше через відшкодування ПДВ у розмірі до 20%, що призведе до нерівномірного зростання цін.
Це можна порівняти зі стрибком цін на бензин у квітні минулого року, коли літр бензину А-95 подорожчав у середньому з 35 до 42,5 гривень. У той період спостерігався дефіцит пального, спричинений російськими ракетними обстрілами нафтопереробних заводів та нафтобаз в Україні.
Очевидно, що рішення про відновлення ПДВ може бути несприятливим для споживачів, які вже долають наслідки інфляції та витрачають кошти на утримання транспортних засобів в зв’язку із поганим станом доріг.
Незважаючи на потенційний негативний вплив на економіку, уряд, схоже, прихильний до цього рішення, залишаючи споживачів нести основний тягар очікуваного зростання цін.
Джерело: 5692.com.ua

Ще новини

Leave a Comment