Кому не можна за кермо: нові правила перевірки водіїв на стан сп’яніння

Порядок перевірки водіїв на стан алкогольного, наркотичного та інших видів сп'яніння змінився – нещодавно урядом було внесено зміни до чинних норм.
Тепер перевірки мають проводитися в присутності двох свідків або під запис на відеокамеру – повідомив представник Кабміну у Верховній Раді Тарас Мельничук.
Матеріали, записані на відео під час перевірки, мають бути додані до протоколу. Також, згідно з новими нормами, представники правоохоронних органів перевірятимуть водіїв на предмет вживання наркотичних і лікарських засобів, що впливають на швидкість реакції та увагу.
Допустима кількість алкоголю в крові становить 0,2 проміле. Будь-яке перевищення цієї норми призведе до штрафу, а в деяких випадках – до позбавлення прав і навіть обмеження або позбавлення волі.
Покарання за різні види порушень:

перше порушення карається штрафом 17 тис. гривень і позбавленням прав строком на один рік;
повторне порушення загрожує штрафом 34 тис. гривень і позбавленням прав на три роки;
третє порушення протягом одного року спричинить конфіскацію авто, позбавлення прав строком на 10 років, арешт на 15 діб і штраф у розмірі 51 тис. гривень.

Повідомляють, що нові правила набудуть чинності до кінця 2023 року, після схвалення Європейським парламентом четвертої директиви про права водіїв.
В уряді очікують, що не всі водії будуть задоволені новими правилами, незважаючи на те, що вони вводяться для підвищення безпеки руху.
Відомо, що нові норми відповідають правилам, які діють щодо нетверезих водіїв у багатьох країнах світу. Практика інших країн підтверджує, що введені норми є ефективними.
Треба зазначити, що нововведення спрямовані, в першу чергу, на підвищення безпеки на дорогах України.
Пріоритетом під час їх розроблення було зниження смертності внаслідок ДТП, скоєних з вини нетверезих водіїв. Використання техзасобів для фіксації порушення полегшить завдання правоохоронців у боротьбі з порушниками.
Джерело: 5692.com.ua

Ще новини

Leave a Comment