Розмір пенсій та допомоги від держави з 1 травня: які виплати зростуть наступного місяця

З травня в Україні деяким категоріям громадян вводять додаткову грошову допомогу під час війни. Крім того, передбачені планові підвищення пенсійних виплат.
Виплати постраждалим від обстрілів працівникам
З 1 травня 2023 року набуває сили Закон України «Про одноразову грошову допомогу за шкоду життю та здоров’ю, завдану працівникам об'єктів критичної інфраструктури, державним службовцям, посадовим особам місцевого самоврядування внаслідок військової агресії Російської Федерації проти України».
Документ спрямований на підтримку працівників критичної інфраструктури та важливих для економіки галузей. Таким працівникам буде надана додаткова одноразова грошова допомога за шкоду життю і здоров’ю.
Мова йде про наступні категорії працівників:

працівники об'єктів критичної інфраструктури;
державні службовці;
посадові особи місцевого самоврядування.

Допомогу можна отримати, якщо люди, що відносяться до цих категорій, після 24 лютого 2022 перебували в районах ведення бойових дій чи в районах, які піддавалися бомбардуванням, авіаударам та іншим збройним нападам росії, та, виконуючи свої посадові обов’язки, отримали поранення, каліцтво, контузію чи захворювання, які призвели до інвалідності.
Передбачені виплати у наступних розмірах:

інвалідність I групи – 0,8 млн грн;
інвалідність II групи – 0,5 млн грн;
інвалідність III групи – 0,2 млн грн;
у разі загибелі – 1 млн грн (виплачуватиметься близьким родичам).

Виплату можна отримати протягом 3 років після отримання інвалідності.
Виплати ВПО
З 1 травня змін щодо виплат внутрішньо переміщеним особам в Україні не передбачається. Так, як і раніше, цій категорії громадян гарантується щомісячна допомога в розмірі 2000 грн на дорослу людину та 3000 грн на дитину або особу з інвалідністю.
Проте, щомісяця в Україні можуть змінювати карту бойових дій, від якої залежить, чи виплачуватимуть допомогу особам, зареєстрованим як ВПО. Список регіонів опублікований на сайті Верховної Ради України. Зміни також можна відстежувати на сайті Міністерства реінтеграції.
Пенсійні виплати
У травні підвищення пенсій не проводитиметься. Деякі категорії пенсіонерів відчують певні надбавки, які були анонсовані раніше, але це відбудеться вже влітку.
З 1 березня вже здійснився перший етап індексації пенсій з максимальною надбавкою у розмірі 1500 гривень.
Крім того, пенсії автоматично перерахували з 1 квітня працюючим пенсіонерам, які після призначення чи попереднього перерахунку пенсії продовжували працювати та на 1 березня 2023 року набули 24 місяці страхового стажу, або тим, які відпрацювали менше 24 місяців, але від призначення чи попереднього перерахунку пенсії пройшло два роки.
У липні підвищення пенсій відчують ті категорії пенсіонерів, які мають великий стаж, проте мали низьку зарплату, і ще в СРСР їм призначити низьку пенсію, до якої доплату додавала держава. У 2023 році таким пенсіонерам провели індексацію 19,7% пенсії.
Ті ж пенсіонери, яким надбавку додали з 1 квітня 2023 року, отримують її лише з 1 червня. Це відбувається через зміни порядку звітності уповноважених органів, які здійснюють виплати.
Джерело: 5692.com.ua

Ще новини

Leave a Comment