Можна заробити 6000 гривень продавши українську монету номіналом “50 копійок”: як вона має виглядати

В Україні на аукціон виставлено монету номіналом 50 копійок, ціна за лот становить 5558 гривень. Цінність монети полягає в особливому штампі 4ААм. Нумізмати називають її коротко – "англійка". Обумовлена ця назва способом друку – такі монети карбували за допомогою англійських штемпелів.
Виставлена на торги монета випущена 1992 року, виготовлена з латуні, не має видимих дефектів і не піддавалася реставрації.
Для нумізматів цінність становлять не тільки старовинні, а й рідкісні монети, які часто є звичайним браком під час виробництва. Особливість штампа 4ААм у тому, що під час опрацювання ескізів художники затемнили і фон, і тризуб. У Великій Британії за цими ескізами було виготовлено інструмент для друку.
Помилка художників призвела до того, що на монеті надрукували втиснутий тризуб і опуклий щит, тоді як на стандартних монетах усе навпаки – щит зображено тонкими лініями, а тризуб опуклий.

Помилку виявили лише під час підготовки до карбування на Луганському верстатобудівному заводі. Було вирішено виготовити пробну партію з метою подальшого налаштування обладнання.
Браковані монети мали бути знищені, але якимось чином все-таки потрапили в обіг. Зараз вони вважаються цінною знахідкою для нумізматів, а їхня вартість з часом тільки зростає.
Джерело: 5692.com.ua

Ще новини

Leave a Comment