Перелік захворювань дихальних органів і нервової системи, за яких громадян України не призивають до ЗСУ

Дія указу про воєнний стан в Україні триває, але деякі категорії громадян не підпадають під мобілізацію до лав ЗСУ. Зокрема, не підлягають призову люди, які страждають на важкі патології дихальної та нервової систем.
Наявні захворювання можуть бути причиною визнання чоловіка непридатним до військової служби, однак проходження медичної комісії у військкоматі є обов'язковим.
Список хвороб, які можуть стати підставою для визнання не придатним, регулюється "Положенням про військово-медичну експертизу в ЗСУ". З переліком категорій громадян, які не підлягають призову, можна ознайомитися на сайті Верховної Ради України – ст. 23 "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".
Військовозобов'язані віком від 18 до 60 років не підпадають під мобілізацію, якщо після проходження військово-медичної комісії їх визнано непридатними повністю та знято з військового обліку відповідно до висновку медкомісії. Також мобілізації не підлягають особи, визнані непридатними до служби тимчасово за станом здоров'я.
Хвороби ЦНС, з якими не мобілізують
Громадянин може бути визнаний непридатним, якщо страждає на такі захворювання:

прогресуючі хвороби – системні атрофії, хвороба Паркінсона, всі види дистонії (крім ВСД), церебральний параліч, розсіяний склероз;
запальні захворювання центральної нервової системи, що характеризуються значними порушеннями функцій, абсцеси – як внутрішньохребетний, так і внутрішньочерепний, енцефаломієліт, менінгіт, мієліт, енцефаліт;
епілепсія на тлі психічних розладів або за наявності частих епілептичних нападів;
прогресуючі хвороби, що характеризуються порушенням функціонування периферичної нервової системи.

Захворювання органів дихання, з якими не мобілізують
Причиною для визнання непридатним до мобілізації є лише хронічні захворювання легень та нижніх дихальних шляхів за наявності значних порушень дихальної функції. До переліку входить також персистуюча бронхіальна астма.
Існує детальний перелік причин непридатності та придатності осіб, які призиваються на військову службу. З ним можна ознайомитися в Додатку 1 до Положення про ВМЕ. Список містить найменування та описи фізичних вад, станів і захворювань із визначенням ступеня непридатності до служби.
Варто зазначити, що список хвороб, з якими не беруть до ЗСУ у воєнний час, значно менший за список, який діє в Україні в мирний час.
Джерело: 5692.com.ua

Ще новини

Leave a Comment