Запасатись чи ні: експерти розповіли, яку ціну на гречку очікувати цього року

Ще рік тому вартість гречки була "космічною". Але останнім часом відслідковується тенденція зниження ціни на цю крупу.
На початку року середня ціна на гречку становила 69,40 грн/кг, а у квітні 2023 року кілограм крупи коштує в середньому 57, 01 грн.
Зараз багатьох хвилює, що буде далі з цінами і чи варто зараз робити запаси цього продукту. Від чого залежатиме вартість крупи для споживачів цього року та який прогнозується врожай, розповіли експерти "Української спілки промисловців та підприємців" Delo.ua.
Прогнози щодо врожаю гречки цього року
Цьогоріч аграрії збільшили площі посівів. Це стало можливе у тому числі за рахунок завершення розмінування сільськогосподарських земель у трьох областях України.
Тому очікується, що цього сезону проблем з урожаєм не виникне. Експерти спілки повідомили:

"Ціна на гречку поступово знижувалася, оскільки за результатами минулого, 2022 року, були сформовані певні її резерви. Аграрії збільшили посівні площі під цю культуру, відповідно цього року ми очікуємо, що розмір цих площ залишиться незмінним або дещо більшим (прогнозовано на + 5%, всього 120 тисяч га)".

Якою буде ціна на гречку
У спілці прогнозують, що цього року ціни на гречку суттєво не змінюватимуться. Експерти зазначили:

"Зокрема, якщо інфляція чи курс долара в Україні не зробить раптового стрибка, то значних змін у цінах не буде. Саме фіскальна та монетарна політика впливатимуть на коливання цін на продукти загалом та гречку зокрема".
Джерело: 5692.com.ua

Ще новини

Leave a Comment