Провідна неділя 23-го квітня: яких традицій варто дотримуватись і що не можна робити в цей день

Провідна неділя – це один із найважливіших днів у календарі православної церкви, коли вшановують пам'ять про померлих. Її відзначають на наступну неділю після Великодня, і також називають проводками або гробками. У цей день віряни відвідують церкви й поминають своїх рідних, близьких та знайомих, які пішли з життя.
Крім того Провідна неділя відзначається пам'яттю того, як Ісус Христос з'явився перед апостолами після воскресіння.
Історія появи Провідної неділі
Провідна неділя має своє коріння у язичницьких віруваннях. Саме весною було прийнято відзначати початок нового року. Починався він найчастіше найближчої повномісячної неділі після весняного рівнодення. І саме тоді слов'яни вшановували померлих.
Крім того, походження Провідної неділі також зв'язане зі стародавньою єврейською традицією вшановувати пам'ять про померлих. Після переселення євреїв, вони зазнали багатьох страждань, тому почали вшановувати пам'ять про тих, хто відійшов у інший світ, щорічно.
У християнській традиції Провідна неділя з'явилася пізніше, на основі біблійних подій, пов'язаних зі смертю Ісуса Христа, коли апостолів сповістили про його воскресіння і тільки Фома не повірив у це.
Традиції Провідної неділі
У цей день проводяться святкові богослужіння, під час яких служиться Велике освячення води, що символізує очищення та відродження віри. Також у деяких церквах проводяться хресні ходи, під час яких люди носять свічки та ікони.
Крім того, приходячи до церкви, віряни беруть із собою різні дари для померлих: мед, вино, хліб тощо. Ці подарунки згодом прийнято роздавати бідним та нужденним. Також у цей день прийнято приносити на цвинтар свічки та квіти, щоб пом'янути своїх померлих близьких.
У день Провідної неділі існує традиція поминати не лише померлих родичів, друзів та знайомих, а й тих, хто загинув від різних катастроф, війн та терористичних актів. У цей день відбуваються молебні та панахиди за всіх, хто помер або загинув.
Які існують заборони в цей день
За православною традицією, у цей день заборонено святкувати весілля та інші весільні події, а також не рекомендується відвідувати розважальні заходи. У день Провідної неділі також не можна виконувати роботи, що пов'язані зі збиранням врожаю або будівництвом. Цей день є днем скорботи та молитви, тому він має бути відданий виключно пам'яті про померлих.
Також у народі вірять, що в цей день не можна робити будь-які покупки або продажі, оскільки це може привести до невдачі та нещастя.
Джерело: 5692.com.ua

Ще новини

Leave a Comment