Неприбуття після отримання повістки: пояснення адвоката щодо адміністративної та кримінальної відповідальності

Багатьох військовозобов’язаних хвилює, чим загрожує розсилання повідомлень від ТЦК про кримінальну відповідальність під час загальної мобілізації.
А саме, непокоять повідомлення ТЦК, що містять наступний текст:

В разі неприбуття у вказану дату до ТЦК СП – матеріали будуть передані до поліції для притягнення Вас до кримінальної відповідальності за ст. 336 ККУ, яка передбачає відповідальність від 3 до 5 років, а вас буде оголошено в розшук.

Що робити, якщо прийшло подібне повідомлення, та чим насправді це загрожує призовнику, роз'яснив адвокат Роман Сімутін.
Адміністративна та кримінальна відповідальність
За словами адвоката, якщо повістка не вручена належним чином, і факт вручення повістки у належний спосіб не доведений, або якщо особа не з’явилася до ТЦК через хворобу, то жодної відповідальності немає – ні адміністративної, ні кримінальної.
Повістка повинна бути вручена особисто – не телефоном, у вайбері, через маму, крізь двері тощо.
Адміністративна відповідальність, якою є штраф за порушення правил військового обліку, настає у разі вручення повістки належним чином, але неприбуття військовозобов'язаного до ТЦК.
При повторенні випадку, тобто якщо після накладення штрафу вдруге належним способом вручають повістку, а призовник не з'являється до ТЦК, настає кримінальна відповідальність.
Оголошення у розшук
Процедура оголошення в розшук прописана у кримінально-процесуальному кодексі. Вона застосовується тільки після оголошення підозри у вчиненні кримінального правопорушення за ухилення від призову.
При оголошені розшуку слідчий звертається з клопотанням до суду про затримання та доставлення підозрюваного до поліції.
Таким чином, оголосити в розшук та затримати можливо лише за таких умов:

за ухвалою суду;
у межах відкритого кримінального провадження;
за наявності обґрунтованої підозри.

Сімутін зазначив, що вже після цього представники ТЦК можуть звертатися до поліції для встановлення місцезнаходження призовника та супроводження його до ТЦК.
Джерело: 5692.com.ua

Ще новини

Leave a Comment