Тільки не Аспірин: чому дітям категорично не можна приймати відомий препарат для зниження температури

Попри довго існуючу практику використання ацетилсаліцилової кислоти (Аспірину) для зниження підвищеної температури тіла у дітей, робити це категорично заборонено. Про це на своєму YouTube-каналі розповів заслужений український педіатр Євген Комаровський.
Лікар зазначив:

Аспірин – це ліки не для дітей. Ніколи не використовуйте його для зниження підвищеної температури у дитини.

У чому небезпека Аспірину для дітей
Цей препарат багато років досить успішно використовувався в педіатрії при лихоманці та запальних процесах різноманітного походження. Дещо рідшим стало його призначення після того, як вчені довели шкоду ацетилсаліцилової кислоти для слизової оболонки шлунку.
Нові проведені дослідження вчених показали ще страшніші наслідки прийому цього препарату. Йдеться про синдром Рея – патологію, при якій важко уражається головний мозок та печінка.
Точна причина синдрому Рея не встановлена, але спеціалісти виділяють три групи факторів, що сприяють розвитку цього захворювання:

вроджені порушення обміну речовин;
інфекції (найчастіше вірусні – грип, кір, вітряна віспа, рідше бактеріальні –гемофільна інфекція);
прийом медикаментів, зокрема, ацетилсаліцилової кислоти.

Найбільш вразлива до хвороби категорія – діти у віці 4-12 років. При цьому наслідки її можуть бути дуже сумні.
Тому лікар Комаровський, керуючись знаннями доказової медицини, застерігає, що дітям до 15 років давати ацетилсаліцилову кислоту як жарознижуючий засіб категорично не можна, особливо в порядку самолікування.
Чим безпечно збивати температуру у дітей
На даний час експерти сходяться на думці, що найбільш безпечними жарознижуючими препаратами для дітей є медикаменти на основі таких діючих речовин:

парацетамол;
ібупрофен.

Ці препарати дозволено використовувати у вікових дозуваннях при самолікуванні.
Джерело: 5692.com.ua

Ще новини

Leave a Comment