Наявність “білого” квитка: чи дозволено з ним перетинати кордон і чи можуть мобілізувати

Нерідко трапляються випадки, коли повістку вручають громадянам, що мають "білий" квиток, та відправляють на медкомісію. Тому багатьох хвилює питання, чи законне це, та на яких підставах можуть мобілізувати за наявності такого документа.
Чи можуть призвати громадян з "білим" квитком
За законодавством, у випадку введення воєнного стану у країні, влада може залучати громадян до служби залежно від потреб армії. При цьому використовуються дані про категорію придатності, які визначає Військово-лікарська комісія (ВЛК).
Якщо громадянин має категорію "А" (повна придатність до служби), то його можуть призвати на військову службу під час воєнного стану.
У разі, якщо громадянин має категорію обмеженості до служби ("В", "Г"), то його можуть використовувати для інших видів допомоги в рамках мобілізації, для несення служби в тилу.
Умови стану здоров'я осіб з обмеженою придатністю враховуються під час призову на службу, тому ВЛК комісія зазначає, які види служби та роботи відповідно віку, спеціальності та хвороб протипоказані призовнику.
Лише ті громадяни, які мають "білий" квиток категорії "Непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку", звільняються від мобілізації.
Можливість перетину кордону українцям з "білим" квитком
У разі введення воєнного стану громадяни України можуть виїхати за кордон, окрім чоловіків віком від 18 до 60 років. Виключенням є:

чоловіки, які мають посвідчення про відстрочку від призову та повідомлення про зарахування на спеціальний військовий облік;
чоловіки, які мають висновок ВЛК про непридатність.

Обмежено придатні у воєнний час не можуть виїжджати за межі України, проте заборона не стосується в'їзду на територію України.
Джерело: 5692.com.ua

Ще новини

Leave a Comment