Нова шахрайська схема на OLX: чого варто остерігатись

З початком війни в Україні значно побільшало аферистів. Користуючись добротою та вразливістю людей, шахраї прикриваються благодійними організаціями, нахабно виманюючи гроші то "на потреби ЗСУ", то на "лікування хворої дитини".
Великою популярністю і досі користуються інтернет-махінації. Особливо, на такому популярному майданчику для продажу та купівлі товарів, як OLX. Про одну таку небезпечну схему, жертвами якої стали вже багато українців, розповімо далі.
В чому полягає обман
Шахраї пишуть продавцям товарів, прикидаючись потенційним покупцем. Вони кажуть, що готові купити товар і оплатити його. Потім присилають фейкове посилання начебто на оформлену доставку і кажуть, що все оплатили. Та переходити за цим посиланням в жодному разі не можна.
Як вберегти себе
Якщо йдеться про OLX-доставку, то всі дані і маніпуляції покупця відображатимуться у вашому особистому кабінеті. Якщо він дійсно оплатив річ і замовив доставку, вам це відобразиться і за жодним посиланням переходити не потрібно, інакше ризикуєте втратити дані банківської картки, а згодом й гроші.
Серед інших стандартних заходів безпеки працівники кіберполіції відзначають наступне:
1) Не розголошувати нікому дані карток, навіть якщо це поліція або представник банку.
2) Не спілкуватися телефоном з людьми, які представляються працівниками банку та щось від вас вимагають. Переривайте дзвінок і телефонуйте на гарячу лінію банку.
3) У разі втрати картки відразу ж її блокуйте.
4) Встановіть у додатку ліміти на зняття готівки та оплату в Інтернеті.
Джерело: 5692.com.ua

Ще новини

Leave a Comment