Великодня паска: які дні обрати для випікання

Жоден український Великдень не обходиться без паски. Ті, хто випікають її самотужки, часто залучають до цього процесу всіх домашніх та передають особливий рецепт із покоління в покоління.
Для того, щоб паска залишалась свіжою, її, зрозуміло, випікають в останні дні перед святом. Проте, коли найоптимальніший час? І які традиції нерозривно пов’язані з приготуванням головної Великодньої страви? Розповімо у матеріалі нижче.
Коли випікати паску
Є всього три дні у Страсному тижні, коли можна займатися випіканням паски – це середа, четвер та субота.
У понеділок та вівторок пекти ще рано, у Страсну п’ятницю – заборонено, бо в цей день був розіп’ятий Христос. П’ятниця напередодні Великодня взагалі вважається найбільш траурним днем і в цей день, за традицією, християни мають дотримуватися найсуворішого посту.
Зауважте, що в цьому році паску можна буде випікати 12, 13 та 15 квітня.
Правила і традиції
Приступати до випікання паски потрібно в хорошому настрої, з чистими помислами та молитвою. Під час процесу категорично не можна сваритися та підвищувати одне на одного голос.
Споконвіків все відбувалось так: у середу ввечері ставили тісто на опару, а рано-вранці в Чистий четвер починали випікати. Якщо пасок було багато – їх пекли усі три дні, у середу, четвер та суботу.
Джерело: 5692.com.ua

Ще новини

Leave a Comment