Bloomberg: Юань став найбільш торгованою валютою в Росії, витіснивши долар

Китайський юань замінив долар як найбільш торгована валюта в Росії.
Китайський юань замінив долар США як найбільш продається валюта в Росії через рік після вторгнення РФ в Україну, пише Bloomberg.
За даними звітів Московської біржі, юань вперше перевищив долар за місячним обсягом торгів у лютому, а в березні ця різниця стала ще помітнішою.
При цьому до вторгнення РФ в Україну обсяг торгів юанем на російському ринку був незначним.
" Ця зміна відбулася після того, як цього року додаткові санкції торкнулися тих небагатьох російських банків, які зберегли можливість здійснювати транскордонні перекази в доларах та інших валютах країн", – зазначає агентство.

Як пише агентство, широкомасштабні санкції, спрямовані проти російської фінансової системи, змусили Кремль та російські компанії перевести свої зовнішньоторговельні операції з долара та євро на валюти країн, які відмовилися приєднатися до будь-яких обмежень.
Зазначається, що на початку цього року Мінфін РФ перевів свої ринкові операції в юань замість долара та розробив нову структуру Фонду національного добробуту. Вона передбачає, що 60% активів Фонду будуть утримуватися в юанях.
Також ЦБ РФ регулярно закликає компанії та громадян переводити свої активи в рублі або « дружні» валюти, щоб уникнути ризику їхнього блокування або заморожування.
Незважаючи на це, долар досі залишається найпопулярнішою валютою на російському ринку, лише зрідка поступаючись юаню за обсягами операцій в окремі торгові дні, згідно з біржовими даними, зібраними Bloomberg.
Раніше повідомлялося, що Росія зберігає свій експортний прибуток у небанківській організації Національний кліринговий центр і конвертує його в юані.
Восени минулого року повідомлялося, що влада РФ розглядає план купівлі цього року $70 млрд у юанях та інших валютах. « Дружніх» країн, щоб уповільнити зростання курсу рубля.

Ще новини

Leave a Comment