Штраф або кримінальна відповідальність: яке покарання може очікувати чоловіків призовного віку, які лишилися за кордоном

Деякі військовозобов’язані чоловіки віком 18-60 років, які перебували в інших країнах, після повномасштабного вторгнення рф не повернулися до України з-за кордону. Цій категорії українців загрожує адміністративне покарання у вигляді штрафу, а у випадку втечі за кордон після отримання повістки – ув’язнення.
Про це розповіла юристка Вікторія Тютюнникова виданню "Експрес".
Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку і мобілізацію, яким є неповернення до України у період проведення мобілізації, карається накладанням штрафу у сумі від 3400 до 5100 грн.
Якщо виявиться, що відбулось нелегальне перетинання кордону, то додатково доведеться сплатити штраф від 3400 до 8500 грн.
За словами юристки, кримінальна відповідальність у вигляді позбавлення волі від 3 до 5 років може загрожувати військовозобов’язанним чоловікам, які отримали повістку і вже після цього перетнули кордон.
Крім того, експертка нагадала правила вручення повістки. Належно переданим вважається документ, який був вручений особисто в руки військовозобов’язаному.
До того ж одержувач повинен залишити свій підпис, фіксуючий вручення.
Пані Вікторія зазначила:

Тобто її не можна передавати через членів сім’ї, родичів або друзів. Оскільки чоловік перебуває за кордоном і сам не може прийняти повістку, то й обов’язку прибути до військкомату немає.
Джерело: 5692.com.ua

Ще новини

Leave a Comment