Україна передала РФ усіх тяжко поранених полонених

Україна передала Росії всіх тяжко поранених окупантів, стан яких дозволяв транспортування, захоплених у полон із початку широкомасштабного вторгнення РФ. Про це повідомив Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими.
Дотримуючись міжнародних зобов'язань, на виконання статей 109-114 Женевських конвенцій та за участю Міжнародного комітету Червоного Хреста, Україна в односторонньому порядку здійснила передачу тяжко поранених та тяжкохворих полонених окупантів російській стороні.
У цьому випадку йдеться не про обмін військовополоненими, а саме про репатріацію: повернення тяжко поранених полонених без жодних умов, як це передбачає міжнародне гуманітарне право, пояснюють у штабі.
"Водночас держава-агресор, систематично нехтуючи міжнародними нормами, досі утримує в заручниках тисячі українських громадян, у тому числі тяжкохворих і поранених, цивільних, дітей і жінок, людей похилого віку, а також тих, які потрапили в російський полон ще досі початку широкомасштабного вторгнення.
Усі ці категорії громадян згідно з міжнародним гуманітарним правом були повернуті Україні шляхом репатріації без жодних умов. Незважаючи на це, Росія не тільки продовжує утримувати в заручниках цивільних і некомбатантів, а й відмовляється допускати до місць їх утримання представників Міжнародного комітету Червоного Хреста, не забезпечує їх зв'язком з рідними, належним харчуванням, медичною допомогою, свідомо створюючи нелюдські умови перебування в неволі.
Україна закликає світову спільноту посилювати тиск на державу-агресора, щоб змусити Росію дотримуватися міжнародного гуманітарного права і звільнити з полону всіх громадян України, які незаконно утримуються" , – повідомили в штабі.

Ще новини

Leave a Comment