Bloomberg: Війна руйнує споживчу економіку РФ більше, ніж пандемія

З моменту вторгнення РФ в Україну роздрібні продажі в Росії продовжують скорочуватися, і це скорочення вже стало затяжнішим, ніж падіння під час глобальної пандемії.
Про це пише Bloomberg.
Як зазначає агентство, спад свідчить про «постійне падіння» рівня життя росіян, подібно до того, що відбувалося у 2014 році після анексії Криму. Споживчий сектор становить близько половини економіки.
Bloomberg пише, що хоч панічні покупки підтримували споживання протягом кількох тижнів після початку вторгнення рік тому. Проте, з того часу воно впало глибоко нижче за нуль і залишилося там до початку 2023 року.
Очікується, що витрати домогосподарств будуть падати щокварталу 2023 року.

У січні цього року роздрібний продаж скоротився приблизно на 10,7% рік до року. Падіння триває 10-й місяць поспіль, що є більш тривалим періодом, ніж падіння у розпал пандемії у 2020 році.
На думку аналітиків Bloomberg, реальна заробітна плата, ймовірно, впала у грудні найшвидшими темпами за останні п'ять місяців.
На думку економістки компанії Фінам Олени Біленької, російська роздрібна торгівля минулого року зазнала найсильнішого скорочення з 2015 року, знизившись на 6,7% у реальному вимірі.
Як раніше повідомлялося, у січні 2023 року нафтогазові доходи Росії різко впали, що призвело до найбільшого дефіциту бюджету за перший місяць року як мінімум з 1998 року.

Ще новини

Leave a Comment