Лише 9% компаній з країн ЄС та G7 вийшли з Росії – дослідження

Лише 9% компаній з країн ЄС та G7 вийшли з Росії після її повномасштабного вторгнення в Україну.
Про це йдеться в результатах дослідження, опублікованих швейцарським Університетом Сент-Галлена.
Професори Саймон Евенетт та Нікколо Пізані виявили дуже незначний вихід компаній ЄС і G7 з Росії.
"Їхні висновки заперечують наратив про те, що західні фірми масово залишають ринок. По суті, багато компаній із головними офісами в цих країнах протистояли тиску з боку урядів, засобів масової інформації та неурядових організацій залишити Росію після вторгнення в Україну", – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що на момент повномасштабного вторгнення в Росії працювали 2405 дочірніх компаній, що належали 1404 компаніям з ЄС і G7. На кінець листопада 2022 року дослідницька група Евенетта та Пізані виявила, що менше 9% цієї групи компаній відмовилися від принаймні однієї дочірньої компанії в Росії.
У дослідженні наголошується, що показники виходу з російського ринку майже не змінилися протягом четвертого кварталу 2022 року.
Підтверджені виходи компаній з ЄС і G7, які мали частки в капіталі в Росії, складають 6,5% загального прибутку до оподаткування всіх компаній ЄС і G7, які ведуть активну комерційну діяльність в Росії, 8,6% матеріальних основних засобів, 8,6% загальних активів, 10,4% % операційного доходу та 15,3 % від загальної кількості працівників.
Це означає, що в середньому компанії, що вийшли, мали нижчу прибутковість і більшу кількість робочої сили, ніж фірми, які залишаються в Росії.
Після початку великої війни було більше підтверджених виходів іноземних компаній зі штаб-квартирами в Сполучених Штатах, ніж тих, що базуються в ЄС і Японії.
Результати показують, що менше 18% американських дочірніх компаній, які працюють в Росії, були повністю виведені з моменту вторгнення в Україну. Натомість з РФ вийшли лише 15% японських компаній та 8,3% компаній з ЄС.
З тих компаній ЄС і G7, що залишилися в Росії, 19,5% належать Німеччині, 12,4% належать Америці та 7% є японськими транснаціональними компаніями.

Ще новини

Leave a Comment