КЗОЗ КМР «Міський медичний центр здоров’я та медицини спорту» інформує: 1 жовтня у Камʼянському відзначають Міжнародний день людей похилого віку

Щорічно, по рішенню генеральної Асамблеї ООН, 1 жовтня проводиться Міжнародний день людей похилого  віку. В нашій країні ця дата святкується також як День ветерана. Мета цього дня – привернення уваги громадськості до життя і здоров’я літніх людей.

Згідно з класифікацією Всесвітньої організації охорони здоров’я, люди в віці від 60 до 74 років вважаються літніми, від 75 до 90 років старими, старше 90 років відносяться до довгожителів.

Зміна вікової структури населення супроводжується підвищенням  захворюваності, збільшенням питомої ваги хронічних патологічних процесів. За дослідженнями  Українського інституту геронтології   80% літніх людей мають від 6 до 9 захворювань.

На роботу з похилими людьми   лікарі звертають особливу увагу та забезпечують контроль за їх лікуванням. Медичну допомогу людям похилого віку в Центрах первинної медико – санітарної допомоги забезпечують сімейні лікарі. Координує роботу міський позаштатний геріатр. Враховуючи особливості і потреби людей похилого віку сімейні лікарі організовують для них стаціонари вдома з проведенням обстежень, консультацій спеціалістів. Це надає можливість провести курс лікування похилій людині, не змінюючи звичні для неї умови побуту, зменшує навантаження на членів її родини. Медична  допомога літнім людям  також надається у всіх лікувальних закладах, реабілітаційних установах відповідного типу. Вона включає всі види відновного лікування у стаціонарних, амбулаторних і санаторно-курортних умовах, диспансерне спостереження, профілактичні заходи, а також протезування та ортезування.   Триває реалізація урядової програми “Доступні ліки” задля більш ефективного забезпечення населення, в тому числі багатьох людей похилого віку, ліками від серцево-судиних захворювань, астми та цукрового діабету ІІ типу.

Старіння – неминучий фізіологічний процес, проте літня людина може повноцінно жити і працювати, якщо дотримуватиметься правил здорового способу життя. Профілактика хвороб протягом усього життя є запорукою повноцінного життя в старості. Відмовитись від ризикованих форм поведінки в цілях зміцнення здоров’я  ніколи не буває пізно. Так, наприклад, для людини, яка кидає курити у віці від 60 до 75 років, ризик передчасної смерті знижується наполовину. Проявів гіпертонічної хвороби та судинних катастроф можливо уникнути, відмовившись від вживання міцних алкогольних напоїв, пива. Помірна регулярна фізична активність сприяє покращенню якості життя, попереджає старчі переломи кісток.

Людина, яка дожила до похилого віку, гідна поваги навіть тільки тому, що їй це вдалося. Далеко не всім дано таке величезне досягнення  відчути мудрість своїх років. Скидати з рахунків людину, яка досягла певного солідного віку абсолютно нелюдяно. Літній вік людини – зовсім не означає, що він вже на багато що не здатний, як раз навпаки, те що може літня людина, рідко здатний зробити більш молодий і мова зовсім не про сили і енергію, яка властива молодому поколінню, але про досвід і терпіння , наполегливість та здатність досягати поставлених завдань, ментальної гнучкості й толерантності, яка присутня в достатку у більшості літніх людей.

Святкування Міжнародного дня людей похилого  віку –  це  чудова нагода сказати теплі слова подяки батькам, ветеранам війни і праці, пенсіонерам і літнім людям за їх  багаторічну добросовісну працю, доброту та мудрість. Наша увага і турбота необхідні їм кожної хвилини не як відзначення святкової дати, а як повага до тих, хто своєю багаторічною працею заслуговують на глибоку пошану нащадків.

Ще новини

Leave a Comment