На Дніпропетровщині увʼязнили голову Обухівської селищної ради Василя Гезя

Ще у 2020 році Голові Обухівської селищної ради Василю Гезю було повідомлено про підозру у розкраданні бюджетних коштів. За даними слідчих, голова селищної ради вступив у змову з посадовими особами ТОВ «Дорожне управління спецавтодор» в 2019-2020 рр.

Так, Обухівською селищною радою Дніпровського району Дніпропетровської області та ТОВ «Дорожне управління спецавтодор» було укладено договір, згідно із яким ТОВ «Дорожне управління спецавтодор» мало надати протягом 2020 року послуги із прибирання снігу. В ході розслідування виявилось, що в зазначений у договорі період опадів не було, тож, відповідно, роботи з прибирання снігу не проводились.

В ході досудового розслідування слідчим було дозволено провести обшуки у приміщенні Обухівської селищної ради з метою виявлення документів, які підтверджували б проведення зазначених робіт.

Проте, коли слідчі прийшли до приміщення Обухівської селищної ради із обшуком, ще до початку обшуку обвинувачений повідомив, що він не буде приймати в ньому участі. Слідчий повідомив про наявність в нього повноважень заборонити покидати приміщення учасникам обшуку, але голова Обухівської селищної ради забрав з рук слідчого оригінал ухвали суду і розірвав.

Ухвалу суду було вилучено і запаковано до пакету слідчими як речовий доказ, та подано клопотання до суду за пошкодження важливого документу (ч.2, ст.357 – викрадення, привласнення, вимагання офіційних документів, штампів чи печаток або заволодіння ними шляхом шахрайства чи зловживання особи своїм службовим становищем, а так само їх умисне знищення, пошкодження чи приховування, а також здійснення таких самих дій відносно приватних документів, що знаходяться на підприємствах, в установах чи організаціях незалежно від форми власності, вчинене з корисливих мотивів або в інших особистих інтересах, – караються штрафом до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років). Згідно з вироком, Василя Гезя засудили до 1 року позбавлення волі.

Та давайте подивимось на особу голови Обухівської селищної ради В.Г.Гезя з іншого боку.

За час, протягом якого він займав посаду з 2015 року, на нього було заведено 6 кримінальних проваджень, які було поховано під пилом інших, напевно, не менш важливих справ.

Більш того, як повідомляли ЗМІ, ним було вкрадено більше 300 Га землі під час військового стану. А його реальне ставлення до людей проявилося по відношенню до біженців, яких прихистила громада. Про це ми розповідали в нашому матеріалі.

З початку перебування ВПО в смт Миколаївці Василь Гезь неодноразово ставав учасником скандалу. Тут були звинувачення у вже звичному «розкраданні» (проте, в цей раз – 15 тонн гуманітарної допомоги), і в зловживанні службовим становищем (голова з 1 серпня намагається виселити ВПО із комунальних закладів, прикриваючись неіснуючим розпорядженням Дніпровської обласної військової адміністрації).

 

Наразі, ситуація з переселенцями досі не вирішена.

«Примусове виселення сімей переселенців без надання їм альтернативного житла є порушенням права на забезпечення тимчасовим житлом внутрішньо переміщеної особи. Згідно з частиною 8 статті 11 Закону України “Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб”, місцеві державні адміністрації забезпечують надання у тимчасове користування внутрішньо переміщеним особам житлового приміщення або соціального житла, придатного для проживання, за умови оплати вартості житлово-комунальних послуг. Не будемо забувати і про Статтю 47 Конституції України, яка гарантує право кожного на житло. Громадянам, які потребують соціального захисту, житло надається державою та органами місцевого самоврядування безоплатно або за доступну для них плату», — зазначає юристка Благодійного фонду «Право на захист» Вікторія Мадалиць.

До Благодійного фонду «Право на захист», який безоплатно надає юридичні консультації переселенцям та особам, що постраждали від війни, звернулися мешканці МКП, облаштованого в дитячому садочку смт. Миколаївка. Люди отримали звістку, що їх виселяють. При цьому їм не надали жодних варіантів для переселення. Юристи фонду проконсультували переселенців та допомогли написати колективні звернення до сільського голови Обухівської селищної територіальної громади, проте досі на жодне зі звернень відповідь не була надана. Також адвокатка фонду звернулася з офіційним запитом до Департаменту освіти та науки, а також до Департаменту соціального захисту населення в Дніпропетровській області. На жаль, у відповідь на адвокатський запит спеціалістів фонду щодо виселення людей із зазначеного МКП, отримали суто формальну відповідь та прохання звернутися до голови Обухівської селищної територіальної громади для розв’язання цього питання.

Ще новини

Leave a Comment