15 травня Андрій Білоусов звернувся до кам’янчан і нагадав про День пам’яті жертв політичних репресій

У Кам’янській добу пройшла без надзвичайних ситуацій. Про це повідомив міський голова Андрій Білоусов.

Також мер нагадав, що сьогодні, в третю неділю травня, в Україні вшановують пам’ять жертв політичних репресій. У Кам’янському проживають три реабілітовані жертви політрепресій.

“Сьогодні День пам’яті жертв політичних репресій комуністичного режиму. З 2007 року в Україні це щорічний національний пам’ятний день, що припадає на третю неділю травня. Репресії 30-50-х років минулого століття набували системного характеру і здійснювалися з особливою жорстокістю, перемелюючи долі й життя багатьох тисяч людей.

Упродовж десятиліть інформація про той страшний період старанно замовчувалася. Однак викреслити з народної пам’яті сумні події тих років неможливо.

Як відомо, 2 червня 1937 року було прийнято постанову Політбюро ЦК ВКП (б) ПБ-51/94 «Про антирадянські елементи», відповідно до якого 5 серпня 1937 вийшов наказ НКВС СРСР № 0044, який поклав початок масових репресій.

Вже до середини листопада 1938 року без суду було винесено 681692 смертних вироки, які виконувалися негайно. Більше 1,7 млн. людей було відправлено в табори.

Згідно розсекречених архівів і документів СБУ, в Україні з 1935 по 1951 рік жертвами розкуркулення стали понад 2 млн. 800 тис. людей. У 1936 році заарештували 15717 осіб, у 1937-му – 159537, в 1938-м 106096, в 1939-м 11744. Близько 16,5 тис. чоловік було розстріляно в 1937-му.

Відомо, що Кам’янське, як і інші міста країни, у ті роки зазнало великих втрат. Чимало наших земляків було репресовано. Багато з них були засуджені до знищення, ще більше – загинули у таборах та на засланні.

Нині у Кам’янському проживають три реабілітовані особи, які отримують щомісячну соціальну матеріальну допомогу за рахунок коштів міського бюджету. 

І нині країна, яка десятиріччями знущалася над нашим народом, ніяк не може змиритися з прагненнями українців жити у вільній та незалежній Державі. Сучасна росія, наслідуючи усі ганебні методи радянської влади, фактично вчиняє геноцид Українського народу. І Україна вкотре демонструє усьому світу надзусилля у боротьбі проти агресора на власній землі та фактично захищаючи мир в усьомі світі. 

Ми низько схиляємо голови перед пам’яттю тих, кого комуністичний режим змусив страждати і гинути, й ніколи не забудемо тих, кого сьогодні незаконно утримують у застінках кремлівських тюрем, усіх невинно закатованих і вбитих та тих, хто віддав своє життя за наше майбутнє.”

Ще новини

Leave a Comment