«Маємо сьогодні щонайменше 2-3 олігарха в аграрній сфері» – Данілов

Секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов назвав мораторій на продаж сільськогосподарської землі прикладом впливу олігархів в Україні. Про це він сказав під час виступу на форумі YES Brainstorming 11 вересня.

«Вони (олігархи – ред.) насправді працюють доволі акуратно, вони такі чемні люди. Яскравий приклад – це коли десятки років в Україні саме латифундисти, яким потрібен був час, щоб накопичити свої земельні банки, користувалися можливістю, корумпували нашу Верховну Раду і вона постійно відмовляла в питанні вільного продажу землі», – сказав він.

На думку Данілова, саме відсутність вільного продажу сільськогосподарської землі зіграла роль у становленні олігархічної системи в Україні.

«Ми маємо сьогодні вже щонайменше два-три олігарха саме в аграрній сфері, які побудували свою систему завдяки тому, що наше законодавство… В грудні це було як «Отче наш», що наші депутати кажуть: «ні-ні, ви не можете розпоряджатися своєю власністю, ви маєте бути такими собі нібито власниками з забороною розпоряджатися своїм майном», – додав він.

Читайте також: «Боротьба з олігархами в Україні може зайняти 40-50 років». Інтерв’ю з британським дослідником про «клановий капіталізм в Україні»

Данілов також згадав про ліквідацію низки банків у 2014-2015 роках у ході очищення банківської системи.

«Певні речі які відбуваються в банківській системі, мене дивують. 96 мільярдів ми з вами сплатили з наших власних грошей за нібито ту ситуацію, що якісь власники щось там не додають. І наступний кейс, які буде розглядати в апараті РНБО за дорученням президента – як сталося, що грошей немає, олігархи додаткові з’явилися після банкопадів у нашій країні», – заявив секретар Ради нацбезпеки і оборони.

1 липня офіційно стартував ринок землі в Україні. До 2024 року купувати сільськогосподарську землю можуть тільки фізособи-громадяни України з обмеженням в 100 гектарів. Закон про ринок землі забороняє купувати землю іноземцям. Питання продажу землі особам без українського громадянства та іноземцям вирішуватиметься тільки на загальнонаціональному референдумі.

Найімовірніше, напруга між спікером та президентом зростатиме і надалі, кажуть експерти, проте наразі виглядає так, що усунути Разумкова з посади у найближчі пів року на Банковій не ризикнуть


ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:

Підкилимні ігри, закони, відставки: в Україні стартував новий політичний сезон. Що від нього чекати?

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.

Ще новини

Leave a Comment