День на фронті: серед військових без втрат, обстріляний житловий сектор, поранений цивільний

У пресслужбі Об’єднаних сил, що ведуть операцію проти російських гібридних сил на окупованій частині Донбасу, повідомили про чергові порушення перемир’я з боку противника, які цього разу не призвели до бойових втрат серед українських військових, але були спрямовані проти житлового сектору, призвели до поранення цивільного мешканця і відкриття вогню у відповідь.

За цим повідомленням, від початку доби і станом на 17-у годину таких порушень було зафіксовано чотири: два обстріли з мінометів калібру 120 міліметрів поблизу селища Опитного, що поблизу руїн колишнього Донецького аеропорту, з яких один обстріл був націлений на житловий сектор селища; обстріл із автоматичних станкових гранатометів житлового сектору міста Мар’їнки, яке з заходу межує з нині окупованим Донецьком; а також прольоту російського безпілотного літального апарату типу «Орлан-10» із перетином лінії розмежування на Луганщині, без уточнення конкретного місця.

Унаслідок обстрілу Мар’їнки зазнав уламкових поранень місцевий цивільний мешканець, якому українські військові надали першу медичну допомогу й евакуювали до медзакладу в задовільному стані.

На обстріли російських гібридних сил українські війська відкривали вогонь у відповідь, мовиться в повідомленні. Про ймовірну реакцію на проліт російського безпілотника, призначеного для радіотехнічної й оптичної розвідки і цілевказування, в повідомленні нічого не згадано.

Повідомлено лише, що про дії російських гібридних сил «повідомлено представників ОБСЄ через українську сторону СЦКК».

«Українські воїни контролюють ситуацію в районі проведення операції Об’єднаних сил», – запевняють військові.

У підтримуваних і скеровуваних Росією незаконних збройних сепаратистських угрупованнях «ДНР» і «ЛНР», що як частини російських гібридних сил захопили частини Донецької і Луганської областей і визнані в Україні терористичними, не робили ніяких заяв про становище на фронті за день.

Обидва угруповання нічого не згадали про свої можливі втрати.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.

Із 00:01 27 липня 2020 року на Донбасі набрала чинності чергова домовленість про «повне та всеосяжне припинення вогню», яка формально чинна й далі, попри численні порушення її російськими гібридними силами. Ці сили порушують її, як і всі попередні такі домовленості, за рідкісними винятками практично щодня, внаслідок чого українські військові час від часу зазнають поранень чи й гинуть.

На цей час, за повідомленнями і підрахунками Радіо Свобода, внаслідок обстрілів противника й підривів на вибухових пристроях протягом нинішнього перемир’я загинули принаймні 48 українських військовослужбовців, іще принаймні понад 140 були поранені чи зазнали бойових травм.

У Збройних силах України на запит Радіо Свобода повідомляли, що за час перемир’я і станом на 5 травня 34 військовослужбовці ЗСУ загинули і 107 військових зазнали поранень «під час бойової обстановки», не уточнивши, які втрати залічують до цього розряду (після цієї дати внаслідок обстрілів іще дванадцятеро військових загинули і 44 були поранені чи зазнали бойових травмувань, тобто нинішній баланс мав би складати 46 загиблих і 151 поранений). У це число також не входять можливі втрати інших українських силових структур.

Ще новини

Leave a Comment