День на фронті: без бойових втрат, вогонь у відповідь на порушення

У пресслужбі Об’єднаних сил, що ведуть операцію проти російських гібридних сил на окупованій частині Донбасу, повідомили про чергові порушення перемир’я з боку противника, які цього разу не призвели до бойових втрат серед українських військових.

За цим повідомленням, від початку доби і станом на 17-у годину таких порушень було зафіксовано шість у чотирьох точках: біля Зайцевого на північ від нині окупованої Горлівки, біля Пісків і Невельського на північний захід від окупованого Донецька (усі – Донецька область), а також біля Новотошківського на Луганщині, що на північ від окупованої Голубівки. В останніх трьох місцях обстріли здійснювалися з мінометів чи артилерії калібрів 120 і 122 міліметри.

Українські війська відкривали вогонь у відповідь, мовиться в повідомленні без уточнень, де саме це сталося.

Також про факти порушень із боку російських гібридних військ українська сторона СЦКК повідомила представників місії ОБСЄ, застосувавши встановлений координаційний механізм, мовиться в повідомленні.

«Ситуація в районі проведення операції Об’єднаних сил повністю контрольована українськими військовими», – запевнили в пресслужбі.

У підтримуваному і скеровуваному Росією незаконному збройному сепаратистському угрупованні «ДНР», що як елемент російських гібридних сил захопило частину Донецької області і визнане в Україні терористичним, іще зранку заявляли про обстріл із боку української сторони його позицій біля селища Старомихайлівки на заході Донецька з боку Невельського – про обстріл якого російськими гібридними силами повідомляла українська сторона.

Подальших повідомлень про становище на фронті за день у цьому угрупованні не робили.

Також в аналогічному угрупованні «ЛНР», що захопило частину Луганської області, своїх заяв про становище на фронті за день не робили.

Обидва угруповання також нічого не згадали про свої можливі втрати.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.

Із 00:01 27 липня 2020 року на Донбасі набрала чинності чергова домовленість про «повне та всеосяжне припинення вогню», яка формально чинна й далі, попри численні порушення її російськими гібридними силами. Ці сили порушують її, як і всі попередні такі домовленості, за рідкісними винятками практично щодня, внаслідок чого українські військові час від часу зазнають поранень чи й гинуть.

На цей час, за повідомленнями і підрахунками Радіо Свобода, внаслідок обстрілів противника й підривів на вибухових пристроях протягом нинішнього перемир’я загинули принаймні 45 українських військовослужбовців, іще принаймні майже 125 були поранені чи зазнали бойових травм.

У Збройних силах України на запит Радіо Свобода повідомляли, що за час перемир’я і станом на 5 травня 34 військовослужбовці ЗСУ загинули і 107 військових зазнали поранень «під час бойової обстановки», не уточнивши, які втрати залічують до цього розряду (після цієї дати внаслідок обстрілів іще дев’ятеро військових загинули і 25 були поранені, тобто нинішній баланс мав би складати 43 загиблих і 132 поранених). У це число також не входять можливі втрати інших українських силових структур.

Ще новини

Leave a Comment