Треба повністю перезавантажувати владу, включно з Президентом, – нардеп

Треба повністю перезавантажувати владу, включно з Президентом, - нардеп

Віталій Купрій розповів в другій частині сенсаційного інтерв’ю про очікування від нового уряду, перспективу дострокових виборів та необхідні кроки для реформування прокуратури. Про це Дніпроград повідомляє з посиланням на korupcioner.info.

Певний час ви перебували в рядах БПП. Кононенко і Грановський дійсно мають великий вплив на фракцію?

Фракція БПП дуже неоднорідна. Є люди (наприклад, група «Єврооптимісти»), на яких Кононенко з Грановським зовсім не впливають. Але на більшу частину фракції вони мають дуже потужний вплив. Раніше під час голосувань висилались повідомлення на Вайбер (плюси, мінуси за що голосувати). Це яскраво проявились, коли голосували за недовіру Яценюку: деякі депутати за вказівкою повиймали картки. Ці люди однозначно підконтрольні Банковій.

Які у Вас очікування від нового уряду? Чи вважаєте, що він здатен вивести країну з кризи?

Я не бачу можливостей покращити ситуацію. Вже середина фінансового року, бюджет вже ухвалено. Були надії на зміни податкового та бюджетного законодавства, проте вони не справдились. Зараз уряд буде латати дірки. Вся його програма буде направлена на те, щоб виконати певні умови Міжнародного валютного фонду для того, аби отримати фінансову допомогу.

Нині багато розмов про дочасні парламентські вибори. За вашими прогнозами, вони таки відбудуться?

Я за це борюся, чесно кажучи. Пересаджувати Гройсмана з одного крісла в інше — це нічого не дасть. Тим більше, уряд немає підтримки парламенту: всі бачать, як важко коаліції даються голосування. Тому треба повністю перезавантажувати владу, але вже включно з Президентом.

Ви вважаєте, що в результаті виборів ми отримаємо якісніший парламент, який зможе приймати потрібні закони і втілити очікування суспільства?

Це великий виклик для нашого суспільства. Адже досі не змінено найголовніше — виборче законодавство. Якщо наступні вибори пройдуть по пропорційній системі з відкритими списками, то президентська сила може бути усунена від влади, як це відбулось в результаті місцевих виборів у Київській області, де проєвропейські демократичні партії сформували більшість без БПП.

Порошенко зараз робить все, аби виборче законодавство не було змінене. Аби члени ЦВК, чиї повноваження давно закінчились, не були звільнені.

Ви як юрист, можете пояснити дану ситуацію з «нелегітимними» членами ЦВК? Чому ніхто не несе відповідальності? Чи є правові механізми для вирішення цього питання?

За Януковича була аналогічна ситуація. Немає правових механізмів, як з цим боротися. Можна навіть в суді виграти, а рішення виконуватись не буде. Пан Ляшко виграв справу проти Президента (Вищий адмінсуд визнав бездіяльність Порошенка в частині незвільнення членів ЦВК — К.), але ніяких наслідків не було. Коли немає правових механізмів, коли не прислуховуються до громадянського суспільства, тоді говорить вулиця, тоді палають шини. І воно до цього йде.

Скриншот 2016-05-04 17.12.36

Суспільство не помічає суттєвих зрушень у реформуванні прокуратури. Які кроки треба здійснити, аби зміни стали відчутними?

Насамперед, потрібно бажання першої особи держави. У нас же насправді генпрокурором був не Ярема, не Шокін, а Порошенко. Вони були керовані ним, виконували всі його вказівки. Зараз як панацею чомусь розглядають Давіта Сакварелідзе. Хоча він рік займався так званою реформою і результатів ми не побачили.

Ви сказали, що як панацею для ГПУ розглядають Сакварелідзе. Так само нині великі очікування від Саакашвілі та його команди. Ваше ставлення до них?

Згадайте офшорний скандал. Ви чули хоча б слово від Саакашвілі на цю тему? Він повністю її уникнув, тому що там задіяний Президент. Тому я вважаю, що насправді він просто використовує певні можливості, аби прийти до влади. Люди будуть за нього голосувати, але, на мою думку, це небезпечно для України.

Чи узгоджені його дії з Банковою — важко сказати. Інколи він ніби ставить ультиматуми. Пам’ятаєте, вийшов зі своєю командою, вимагав уряд народної довіри і що? Уряду народної довіри немає — де ж результати його ультимативних заяв?

Яким Ви бачите своє політичне майбутнє?

Я б взагалі в політиці ніколи не був, якби в країні був порядок. Але мені дуже хочеться, аби відбулася реформа правоохоронної сфери, щоб у нас запрацювали суди. В цьому бачу своє завдання. Тоді ми зможемо встановити справедливість і порядок в державі. І мені можна буде спокійно піти на політичну пенсію.

Источник

Ще новини

Leave a Comment