Коронавірус: щомісяця Кам’янське втрачатиме мільйони гривень.

Для Кам’янського нові положення Закону України №540-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямовані на забезпечення додаткових соціальних і економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-2019)», прийнятого Верховною Радою України 30.03.2020.
ситуація виявилися критичними. Щомісяця місцевий бюджет зазнає втрат на десятки мільйонів гривень. З огляду на складність ситуації, Андрій Білоусов, міський голова Кам’янського, 3 квітня 2020р. звернувся з офіційним листом до керівництва Верховної Ради України. 
Міський голова Кам’янського в своєму зверненні акцентує увагу на тому, що окремі статті прийнятого Закону вкрай негативно позначаться на фінансовій спроможності Кам’янської територіальної громади. Андрій Білоусов наголошує на тому, що «норми, зазначені в цьому Законі, призведуть до втрат бюджету м. Кам’янського орієнтовно в обсязі 65,0 млн. грн. на місяць (земельні платежі, адміністративні штрафи, єдиний податок, нерухоме майно)» і що «втрати доходів для бюджету міста Кам’янське, тільки з несплати земельних платежів, що складають 35% від загального обсягу доходів місцевого бюджету, в квітні поточного року складуть 45,0 млн. грн.».

Крім цього, в зверненні повідомляється, що «міська рада не залишається осторонь від процесів боротьби з поширенням коронавірусної хвороби і максимально намагається захистити жителів міста Кам’янське. Наприклад, з бюджету міста профінансовано установи охорони здоров’я на закупівлю комплектів протичумних і респіраторів. На реалізацію заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) виділено 24,0 млн. грн.».

Для виходу зі складної ситуації міський голова Кам’янського запропонував: «розгляд законопроектів, що будуть спрямовані на внесення відповідних змін до законів України у частині запровадження механізмів розстрочки до 30 червня 2020р. зі сплати за землю замість ненарахування та несплати за період від 1 березня до 31 березня 2020р. сплати за землю (земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної і комунальної власності) ».

Окрім звернення до керівництва Верховної Ради України, схожі звернення були направлені керівникам АТ «ДніпроАЗОТ», ПрАТ «ДКХЗ», ПрАТ «Дніпровагонмаш», ПАТ «ДМК», ПрАТ «Кривий Ріг Цемент», ПрАТ «Южкокос» .

Зокрема, зазначеним підприємствам запропоновано: «Діючи в інтересах територіальної громади міста Кам’янського, посприяти у вирішенні питання щодо виконання податкових зобов’язань зі сплати за землю у березні поточного бюджетного періоду і сплати земельних платежів щомісяця до 30 числа в повному обсязі».

Ще новини

Leave a Comment