Ціни на газ: «Нафтогаз» заявляє, що АМКУ офіційно не сповіщав про розслідування зловживань

Національна енергетична компанія «Нафтогаз» заявляє, що Антимонопольний комітет не сповіщав її офіційно щодо розслідування ймовірного зловживання монопольним становищем.

«Станом на зараз компанія не отримувала жодних офіційних повідомлень. Але, схоже, до нас є претензії за нашу законослухняність», – зазначили у пресслужбі компанії, маючи на увазі публічну заяву комітету щодо такого розслідування.

Читайте також: З 1 березня почне працювати віртуальний реверс газу на кордоні Україна-Словаччина – «Нафтогаз»​

У «Нафтогазі» вказують на те, що ціну на газ у період з 1 листопада 2018 року (який вказано в заяві АМКУ) встановлює Кабінет міністрів, а не сам монополіст.

«Уряд наклав на Нафтогаз зобов’язання продавати газ постачальникам газу для населення на умовах, визначених постановою про покладення спецобов’язків (ПСО). В цьому Кабмін спирався на статтю 11 Закону України «Про ринок природного газу». Нафтогаз не має права не виконувати вимоги уряду, прописані у постанові про ПСО. Однак жоден покупець газу в Україні не має зобов’язання купувати газ у Нафтогазу на цих умовах. На українському ринку газу існують сотні інших постачальників газу – з числа як імпортерів, так і приватних видобувників», – пояснюють у компанії.

Читайте також: АМКУ вимагає знизити ціни на опалення і гарячу воду через здешевшання газу​

«Нафтогаз» зазначає, що очікує більш детальної інформації від Антимонопольного комітету щодо провадження, перш ніж сформує власну юридичну позицію.

2 березня Антимонопольний комітет заявив, що відкрив провадження проти «Нафтогазу» за ознаками зловживання монопольним становищем. Йдеться про нібито встановлення з 1 листопада 2018 року цін на природний газ, які «неможливо було б встановити за умов існування значної конкуренції».

Ще новини

Leave a Comment