Прокуратура підозрює в розтраті посадових осіб Інституту раку

Прокуратура Києва внесла до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості за фактом можливої розтрати бюджетних коштів під час проведення державних закупівель посадовими особами Національного інституту раку Міністерства охорони здоров'я України, повідомляє пресслужба відомства.

«Так, згідно з інформацією, оприлюдненою у ЗМІ народним депутатом України, керівництво Національного інституту раку в обхід процедури відкритих торгів укладає прямі договори із закупівлі продуктів харчування з «потрібними» постачальниками. При цьому вартість тендерів становить допорогову суму у 199 тисяч гривень із метою уникнення проведення онлайн аукціонів через систему ProZorro, як того вимагає закон», – заявили у прокуратурі.

Кримінальне провадження відкрили за статтею «привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинене в особливо великому розмірі».

Міністерство охорони здоров’я у жовтні минулого року повідомило про результати аудиту в Національному інституті раку і про низку порушень, виявлених під час перевірки.

Наступного місяця МОЗ відсторонило Олену Колесник від керівництва Національним інститутом раку.

У серпні Національна поліція повідомила про обшуки в приміщеннях Національного інституту раку. За даними поліцейських, медики установи отримали хабарі від громадян, які лікуються від онкологічних захворювань, а також від підприємств – за перемогу в конкурсних торгах. Хабарі зокрема нібито вимагали за надання пацієнтам ліків, які мають видаватися безоплатно.

Національний інститут раку заперечував дані поліції щодо хабарів за перемогу в торгах. Водночас у НІР не коментували твердження правоохоронців щодо хабарів, які лікарі нібито отримували за надання пацієнтам формально безоплатних ліків.

Ще новини

Leave a Comment