Поліція Полтавщини повідомила уточнене число проваджень через заворушення в Нових Санжарах

Поліція Полтавської області повідомила уточнене число кримінальних проваджень, відкритих через заворушення в селищі Нові Санжари на Полтавщині проти прибуття евакуйованих із Китаю до місцевого медичного центру на карантин-спостереження (обсервацію).

Як сказав керівник поліції Полтавської області Іван Виговський на сесії Полтавської обласної ради, станом на ранок 21 лютого до Єдиного реєстру досудових розслідувань було внесено наразі вже п’ять кримінальних проваджень.

За його словами, провадження відкриті за ст. 293 (групове порушення громадського порядку), ч. 1 ст. 294 (організація масових заворушень, що супроводжувалися насильством над особою, погромами, підпалами, знищенням майна, захопленням будівель або споруд, насильницьким виселенням громадян, опором представникам влади із застосуванням зброї або інших предметів, які використовувалися як зброя, а також активна участь у масових заворушеннях), ч. 2 ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їхньої расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками, поєднані з насильством, обманом чи погрозами), ч. 1 ст. 279 (блокування транспортних комунікацій шляхом влаштування перешкод, відключення енергопостачання чи іншим способом, яке порушило нормальну роботу транспорту або створювало небезпеку для життя людей, або настання інших тяжких наслідків) і ч. 2 ст. 345 (умисне заподіяння працівникові правоохоронного органу чи його близьким родичам побоїв, легких або середньої тяжкості тілесних ушкоджень у зв’язку з виконанням цим працівником службових обов’язків) Кримінального кодексу України.

Нові Санжари, вечір 20 лютого 2020 року


ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:

Зеленський назвав «середньовіччям» протести в Нових Санжарах

У цих провадженнях нині проводяться досудові розслідування, і найближчим часом будуть ухвалені процесуальні рішення – найімовірніше, будуть оголошені підозри, сказав Виговський.

Він також підтвердив, що з 24 затриманих попереднього дня, 20 лютого, місцевих мешканців-учасників заворушень у статусі затриманого залишається один, який намагався наїхати автом на спецпризначенців, йому буде оголошено підозру, і він піде до суду.

Але, сказав керівник обласної поліції, в заворушеннях брали участь і немісцеві люди. «Вони будуть також ідентифіковані, встановлені, і будуть вжиті певні заходи», – додав він.

За медичною допомогою, за його словами, звернулися 9 поліцейських і одна цивільна особа – остання зі скаргами на головний біль; 5 правоохоронців станом на 21 лютого далі перебувають у лікарні (в них розбиті камінням голови й обличчя, пошкоджені очі, їм також ламали пальці).

Того дня, 20 лютого, до України прилетів спецрейс із китайського міста Уханю, де зафіксований найбільший спалах нового коронавірусу. У літаку перебували 45 громадян України і 27 іноземців, а також екіпаж і лікарський супровід. За даними української влади, всі здорові. Але евакуйовані впродовж 14 днів будуть на карантині-спостереженні (обсервації) в закритому медичному центрі Національної гвардії в Нових Санжарах. За повідомленнями влади, небезпеки ймовірного потрапляння корона вірусу за межі закритого медцентру навіть у разі його виявлення немає.

Проте в селищі спалахнуло протистояння місцевих мешканців, які намагалися не допустити прибуття евакуйованих, із силовиками, які забезпечували проїзд транспорту з людьми. Внаслідок сутичок кілька автобусів із евакуйованими зазнали ушкоджень: у них побили шибки.

Ще новини

Leave a Comment