Поліція розслідує ймовірне розкрадання з боку ЦПК. Ті кажуть: це для легалізації стеження для активістами

«Центр протидії корупції» розцінює кримінальне провадження за заявою позафракційного депутата Андрія Деркача про нібито розкрадення міжнародної допомоги як спробу легалізувати проведення негласних слідчих дій щодо активістів організації.

«Деркач у соціальній мережі придумав схему розкрадання коштів на космічну суму в 142,9 млн дол. за участю ЦПК. Зауважимо, що поліція почала розслідування у день надходження заяви. Абсурдність заяви полягає в тому, що ні ЦПК ні жоден член організації ніколи не отримували навіть приблизно таких сум коштів за всі вже більше ніж вісім років існування. Саме тому, організація звернеться до правоохоронних органів щодо завідомо неправдивого повідомлення нардепом про злочин», – йдеться у заяві на сайті центру.

Керівник ЦПК Віталій Шабунін висловив припущення, що метою цього розслідування є встановлення контролю за діями антикорупційних активістів, адже тепер слідчі через суд можуть клопотати про прослуховування, стеження або інші негласні слідчі дії.

14 лютого депутат Андрій Деркач повідомив про відкриття поліцією провадження за його заявою, доклавши до допису скани відповіді поліції та витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

«Провадження відкрито за моєю заявою на підставі даних журналістів-розслідувачів. Дані вказують на те, що засновники Центру протидії корупції Дмитро Шерембей і Віталій Шабунін використовували його як «дах» і засіб для лобіювання власних корупційних та інших схем. Зокрема, вони організували схему з розкрадання коштів міжнародної технічної допомоги через створену Шерембеєм об’єднання «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ / СНІД» (ЛЖВ). У 2015-2017 рр. через підконтрольні ЛЖВ структури пройшло 142,9 млн доларів США. За інформацією журналістів, частина грошей використана за прямим призначенням, а частина – просто виводилася на рахунки підставних ФОПів», – заявив Деркач.

У фонді пов'язують напад із законопроєктом 2684, який подала в Раду його колишня співробітниця, а нині депутатка Лада Булах


ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:

Поліція Києва розслідує спробу підірвати вхід до офісу «100% життя» як хуліганство

Деркач – депутат шістьох скликань. У різні часи він представляв групу «Воля народу», Партію регіонів та Соціалістичну партію України. У 2017 був ініціатором провадження за фактом ймовірного розголошення службовими особами НАБУ даних досудового розслідування в контексті нібито втручання України в американські вибори.

Ще новини

Leave a Comment