«Платять там, де ти є фахівцем», – засновниця проекту «Місто професій» Тетяна Люлька про роботу, дітей та програму у Дніпрі, – ФОТО

«Місто професій» – це всеукраїнський проект, який створила Тетяна Люлька. Він покликаний допомогти дітям знайти улюблену справу та спробувати себе у різних професіях. В цьому році стартує вже шостий сезон «Міста професій».

056 поспілкувався з засновницею проекту та розпитав про його можливості, цілі та програму у Дніпрі.

Як все починалось

Мені захотілось активно приймати участь у розвитку держави і створити власний вектор, власну цікаву річ, яка б робила профілактичну дію, яка б уберегла дітей від певних негативних дій та негативного способу життя.

Так і виникла ідея «Міста професій». У День захисту дітей у Житомирі, де відбувся перший раз проект, на «Місто професій» прийшли близько 700 дітей. Загальна кількість локацій була не більше 15. І вже тоді я зрозуміла, що придумала щось дуже важливе і цінне. Протягом наступних 5-6 місяців проект був реалізований в 10 містах. На сьогоднішній день ми маємо рекордні показники: 50 міст, понад мільйон дітей, проведення «Місто професій» в Казахстані. Я вважаю, що це надзвичайно важливий проект для дітей, для батьків, які бачать дітей в іншому ракурсі. Проект важливий і для нашої держави, як амбасадор України. Наприклад, коли ми проводили «Місто професій» в Казахстані, то позиціонували це як український проект. І ми проводили широкомасштабну проукраїнську роботу. Оцінити масштабність и дієвість «Міста професій» можна через 5-10 років, коли ми побачимо в дії ідеологію проекту.

Про проект

«Місто професій» – це проект, що формує націю свідомого вибору. Місія його в тому, щоб кожна дитина змогла реалізувати свій потенціал. Це проект для батьків, які бажають, щоб їх діти були щасливі. Цей проект для дітей, які бажають знайти себе і бути на 100% реалізованими і щасливими від того, що вони займаються улюбленою справою і це підкріплюється фінансово.

Проект відбувається в містах з населенням понад 200 тисяч. У нас був досвід проведення «Міста професій» в двох селах, але нажаль ми не маємо наразі бюджету і підтримки, аби проводити цей проект в селах більш глобально. Але це моя мрія. Там дітей не здивувати працею, вони і так щодня багато роботи роблять. Але про можливості вони там навіть не здогадуються. І я дуже сподіваюсь, що прийде час, коли я буду мати можливість проводити «Місто професій» саме в селах.

Про зміни у проекті

Структурно цей проект цього року трохи змінився. Діти будуть отримувати паспорт, але ми прибрали магазин. Тому що за попередні роки я помітила, що втрачається головний акцент проекту. Батьки підганяють дітей бігати скоріше по майданчикам, аби заробити гроші на шоколадку або чашку, і дитина вже не має змоги обійти локації якісно, а під натиском батьків проходить їх кількісно. Саме тому ми прибрали магазин і вже на «Місто професій» у Києві його не було. Звичайно, батьки були дуже незадоволені, говорили, що у дітей втрачається мотивація. Саме тут і є чіткий фокус: обирати потрібно те, що подобається, а не те, що допоможе заробити ці умовні гроші.

Про мотивацію і ідеологію

Саме ця мотивація є в основі держави, коли люди мотивовані не кількістю зароблених грошей, а тим, що їм подобається. Тому що на власному прикладі, на прикладі моїх друзів, можу сказати, що людина яка займається улюбленою справою, завжди є в ній кваліфікованим фахівцем. Вона завжди витрачає дуже багато часу на власний розвиток і буде затребувана. І це має стати ідеологією профорієнтаційної роботи: шукати не там, де більше платять, а платять там, де ти є фахівцем. У найближчі 10-15 років свідомість людей буде трансформуватись і вже зараз ніхто не дивиться на дипломи, ніхто не слухає те, що людина розповідає. Зараз ключовим моментом буде те, що людина вміє і те, від чого у неї горять очі. Тому магазину не буде і якщо для когось це мотивація, то їм краще залишитись вдома і не відвідувати «Місто професій».

Що буде у Дніпрі цього року

1 червня о 12:00 у Дніпрі у Сквері Героїв біля ДніпроОДА почнеться «Місто професій». Цей рік буде дуже цікавий, особливо враховуючи те, що ми прибрали магазин і будемо спостерігати за трансформацією цінностей. Хотілося б звернутися до бізнесу, тому що саме бізнес творить ключові локації, саме бізнес проводить саму круту профорієнтаційну роботу, бо вони показують що дітей чекає у майбутньому. І мені хотілось, аби бізнес Дніпра був більш активний. У Дніпрі завжди 80-90 професій. Я дуже сподіваюсь, що будуть цікаві дієві локації.

Темою цього року ми обрали «Наука і технології» і я буду дуже рада бачити компанії, які розвивають технології в країні і в Дніпрі. Буду рада бачити дітей і батьків не тільки з Дніпра, але й з області.

«Місто професій» для вільних від стереотипів людей і для людей, які бажають звільнитись від цих стереотипів, які насаджались нам тривалий час і в Радянському союзі, і після нього. Я хочу, щоб «Місто професій» було проектом для людей вільних, які знають, чого хочуть, і вони прагнуть бути переможцями навіть коли програють.

Читайте также: На Днепропетровщине проведут этно-рок фестиваль KOZAK Fest-2019

Подписывайтесь на нашу страничку в Facebook и на наш канал в Telegram.

Днепр интервью 056

Ще новини

Leave a Comment