“Наступальна” українізація у Дніпрі: кого та як каратимуть за порушення мовного закону

В Україні давали 5 років на “лагідну” українізацію. Проте тільки в цьому році в нашій державі зафіксували понад 1 800 звернень громадян щодо порушення мовного закону. Дніпропетровщина – один із лідерів з цієї проблеми. До порушників застосовуються санкції.

Про це повідомляє редакція сайту новин Дніпра 056 з посиланням на "Опендатабот" та мовного омбудсмена Тараса Кременя.

Найбільше звернень (706 в 2024 році) щодо порушення мовного закону в Києві. До антирейтингу регіонів також потрапили Одещина – 326 звернень, Харківщина – 149 звернень та Дніпропетровщина – 148 звернень.

Як найчастіше в Україні порушують мовний закон

Найбільше українці скаржаться на відсутність української версії сайта – 525 звернень або 29%. Обслуговування російською мовою стало причиною скарг у 288 або 16% звернень. Ще 14% або 247 порушень повʼязані з рекламою.

Крім того, 6,9% скарг стосуються сфери освіти і науки, а культури – 5,7%, охорони здоров’я – 5,6%. Активісти додали, що ще 5,5% скарг стосуються органів державної та місцевої влади, 5,5% – товарів і послуг, 5,3 – медіа, 2,7% – транспорт:

В Україні в 2024 році зафіксовано 1 808 звернень громадян щодо порушення мовного закону. При цьому зазначається, що це у 1,7 рази менше, ніж за аналогічний період минулоріч. В середньому, цьогоріч щомісяця надходить 180 звернень – проти 300 на місяць торік.

Контроль за виконанням мовного закону

На зміну "лагідній" українізації прийде "наступальна". Вона передбачає жорсткий контроль за виконанням мовного закону в усіх сферах суспільного життя в країні. Як зазначив Кремінь, у держави для цього є інструменти, зокрема – моніторинги та штрафи.

“Раніше ми не могли вплинути, скажімо, на окремі медіа, тому що в повному обсязі не працювала стаття, яка передбачає обов’язковість української мови у сфері культури; не могли тиснути на сферу обслуговування – а це багатомільйонна спільнота користувачів і надавачів послуг, – та сьогодні такого вже немає. Ми маємо інструменти та важелі моніторингу, контролю і покарання кожного із суб’єктів господарювання”, — сказав омбудсмен Тарас Кремень.

За порушення Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної" Секретаріатом Уповноваженого із захисту державної мови в Україні станом на середину жовтня 2024 року складено 216 протоколів. Це вже у 1,7 разів більше, ніж за весь минулий рік. Наразі вже накладено 64 штрафи та 91 попередження за порушення мовного закону.

"У випадку першого порушення ми маємо попередити, у випадку другого – ми накладаємо штрафи у розмірі 3400 гривень", – сказав омбудсмен.

Він додав, що це перший етап мовного закону. Водночас на побутове спілкування він не поширюється.

“Для того, щоб української мови стало більше вдома, державна повинна бути по-справжньому скрізь і всюди. І у визначених законом сферах, і в невизначених – зокрема, в релігійних установах і організаціях. Водночас сьогодні української значно більше, ніж це було колись за всі роки української незалежності”, — підсумував він.

Джерело: 056.ua

Ще новини

Leave a Comment